Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни

...
Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни
Коментари Харесай

Цецка Цачева: Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър

Няма по какъв начин да няма виновни, когато България за няколко дни остане без Търговски указател. Това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева пред БТВ.

По думите й единствено за 2017 година страната е осигурила над 4 млн. лева за сигурността на системата, като "специализирана компания " е предписала съответни ограничения за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правораздаването – в това число и финансово. Цачева не разяснява дали става дума за бойкот, или приказваме за техническа неточност. Тя прикани да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с следствието.

На въпрос дали е съгласна с това, което през вчерашния ден Борисов сподели, че не е удовлетворен от работата на Агенцията по вписванията и евентуално там ще има промени, Цачева уточни, че изрично отговор на този въпрос ще бъде получен откакто излязат анализите и отчетите на службите, които сега са в Агенцията по вписванията, включително и от Инспектората на Министерството на правораздаването.

"Аз съм безапелационна, че не може без отговорност, откакто България няколко дни е без търговски указател. В момента, в който получих на 10 август, петък, отчета, че макар дадения 8-часов период за премахване на нередностите, с цел да продължи действието на регистъра, той не може да бъде възобновен, в границите на минути съм изпратила съответните писма, по надлежния ред съм уведомила ръководителя на ДАНС, основния прокурор и несъмнено министъра на вътрешните работи и посредством него ГДБОП, уточни правосъдният министър. В края на месец септември м.г. с оглед увеличение на функционалността на Търговския указател и прекосяването от 1 януари т.г. и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, изготвяйки подготовка за това надграждане, аз имам отчет на изпълнителната директорка на организацията с прибавен разбор на профилирана компания по отношение на готовността това да се случи. В този разбор се оферират 6 ограничения, като компанията категорично е записала, че смята, че това са само вероятните ограничения, при осъществяването на които ще се подсигурява безпроблемно действие на регистъра и след неговото надграждане с немалката информация, която следва да поеме той от 1 януари ", съобщи Цачева.

"В рамките на дни съм реагирала, напълно съм подкрепила предписаните ограничения от страна компанията, дала съм инструкции във допустимо най-краткия период Агенцията по вписванията да извърши тези наставления и защото това във всички случаи е обвързвано и с финансови запаси, по предложение на изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията са направени промени в бюджета на Министерството на правораздаването, като са обезпечени спомагателни средства. През декември е подписан контракт за немалка сума от средства. Онова, което мога да кажа е, че над 4 милиона за 2017 година страната като средства е осигурила точно за сигурността на държавния указател ", добави тя.

"Това, което знам е че след 3 май тази година компанията посредством специфична поръчка по Закон за обществените поръчки, вследствие на нея има подписан контракт. Този контракт е за малко под 100 хиляди лв. без Данък добавена стойност, 94 хиляди. И това е по информация, която от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези контракти не се дават на министерството, защото те са правени по специфичен ред. Нямам информация в годините обратно в кои години по кои контракти компания „ Лирекс” е работила в Агенцията по вписванията ", уточни министърът.

Цачева съобщи още, че не може да каже дали става въпрос за техническа неточност. "Никъде, на никое място не би трябвало да се позволяват механически неточности, в която и да е система и освен в IT бранша, а всички други, защото има съответно законодателство, съответни правила, които уреждат всяка една съответна активност ", добави тя.

На въпрос може ли да става дума за бойкот, тя съобщи, че не може да влиза в хипотези.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР