Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни

...
Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни
Коментари Харесай

Цачева: За сигурността на Търговския регистър само през 2017 г. са дадени над 4 млн. лв.

Няма по какъв начин да няма виновни, когато България за няколко дни остане без Търговски указател. Това акцентира правосъдният министър Цецка Цачева в изявление за bTV.

По думите й единствено за 2017 година страната е осигурила над 4 млн. лева за сигурността на системата, като " профилирана компания " е предписала съответни ограничения за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правораздаването – в това число и финансово.
Организационни и кадрови промени след краха на Търговския указател (ОБЗОР) Борисов желае оставки, новото вместилище на данни ще проработи през есента
Цачева не разяснява дали става дума за бойкот, или приказваме за техническа неточност. Тя прикани да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с следствието.

Интервю на Канна Рачева

- Вие подкрепяте ли това, което сподели през днешния ден Бойко Борисов, че не е удовлетворен от работата на Агенцията по вписванията и евентуално там ще има промени?

Категорично отговор на този въпрос ще бъде получен откакто излязат анализите и отчетите на службите, които сега са в Агенцията по вписванията, включително и от Инспектората на Министерството на правораздаването. Аз съм безапелационна, че не може без отговорност, откакто България няколко дни е без търговски указател.

В момента, в който получих на 10 август, петък, отчета, че макар дадения 8-часов период за премахване на нередностите, с цел да продължи действието на регистъра, той не може да бъде възобновен, в границите на минути съм изпратила съответните писма, по надлежния ред съм уведомила ръководителя на ДАНС, Главния прокурор и несъмнено министъра на вътрешните работи и посредством него ГДБОП.

- Няколко пъти инженерни екипи, експерти, които обслужват системата на Търговския указател са подавали сигнали, че системата се нуждае от възобновяване, това направено ли е, спазено ли е?

В края на месец септември м.г. с оглед увеличение на функционалността на Търговския указател и прекосяването от 1 януари т.г. и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, изготвяйки подготовка за това надграждане, аз имам отчет на изпълнителната директорка на организацията с прибавен разбор на профилирана компания по отношение на готовността това да се случи.

В този разбор се оферират 6 ограничения, като компанията категорично е записала, че смята, че това са само вероятните ограничения, при осъществяването на които ще се подсигурява безпроблемно действие на регистъра и след неговото надграждане с немалката информация, която следва да поеме той от 1 януари.
Бойко Борисов: Не съм удовлетворен от шефката на Търговския указател, ще има промени Да изчакаме още 4-5 дни да си довършат работата, посочи министър председателят
В рамките на дни съм реагирала, напълно съм подкрепила предписаните ограничения от страна компанията, дала съм инструкции във допустимо най-краткия период Агенцията по вписванията да извърши тези наставления и защото това във всички случаи е обвързвано и с финансови запаси, по предложение на изпълнителната директорка на Агенцията по вписванията са направени промени в бюджета на Министерството на правораздаването, като са обезпечени спомагателни средства. През декември е подписан контракт за немалка сума от средства. Онова, което мога да кажа е, че над 4 милиона за 2017 година страната като средства е осигурила точно за сигурността на държавния указател.

- За последните 10 години какъв брой държавни поръчки е спечелила въпросната компания „ Лирекс” и,ако знаете, каква е общата стойност?

Това, което знам е че след 3 май тази година компанията посредством специфична поръчка по Закон за обществените поръчки, вследствие на нея има подписан контракт. Този контракт е за малко под 100 хиляди лв. без Данък добавена стойност, 94 хиляди. И това е по информация, която от изпълнителната директорка от вчерашния ден знам. Тези контракти не се дават на министерството, защото те са правени по специфичен ред. Нямам информация в годините обратно в кои години по кои контракти компания „ Лирекс” е работила в Агенцията по вписванията.

- За техническа неточност ли става въпрос съгласно Вас?

Не мога да Ви кажа.
Христо Иванов: Проблемът с Търговския указател се замазва Последните месеци е имало редица сигнали за проблеми с хардуера, твърди водачът на „ Да, България ”
- Допустимо ли е в Търговския указател, Агенцията по вписванията да се позволяват такива механически неточности? Много са версиите, да кажем, че е техническа неточност. Допустимо ли е?

Никъде, на никое място не би трябвало да се позволяват механически неточности, в която и да е система и освен в IT бранша, а всички други, защото има съответно законодателство, съответни правила, които уреждат всяка една съответна активност.

- Ако става дума за бойкот, това съгласно Вас ще може ли да се потвърди?

Не мога да влизам в хипотези, уверена съм обаче в компетентността на службите, които работят по тези въпроси, имам вяра че ще узнаем истината.

Цялото изявление с Цецка Цачева гледайте на следващия ден заран в " Тази заран "!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР