Няма как да говорим за есен без да споменем дюлите.

...
Няма как да говорим за есен без да споменем дюлите.
Коментари Харесай

Златна есен с ароматни дюли: 12 ползи за здравето от любимия плод

Няма по какъв начин да приказваме за есен без да споменем дюлите . Те са най-типичният плод за този сезон, ароматни, вкусни и доста потребни.

Кавказ, Иран и Армения са родните земи на тези есенни плодове, а не различен, а античните гърци са ги пренесли към Европа.

Като цяло има два типа дюли – едни с крушовидна форма и мек усет, и други ябълковидни, много по-сухи и твърди с доста семки, само че пък в пъти по-ароматни.

Важно е да се знае, че дюлите не са толкоз нежни и плодородни за кулинарна обработка, колкото ябълките и крушите . Освен това имат влакнесто покритие, което би трябвало да се почиства.

 дюли iStock
 image2_16x9.png Хороскопът за ОКТОМВРИ: основен месец, който носи шанс и положителни благоприятни условия На фокус
Всички тези свои „ дефекти “ дюлята сполучливо компенсира с невероятния си мирис и високото наличие на пектин , с помощта на което има способността да се желира сама , а това я прави идеална за подготвяне на сладка, мармалади и желета.

Дюлите сполучливо се комбинират и с разнообразни типове месо – телешко, агнешко, пилешко или свинско.

Рядко се ядат сурови, а когато се берат, дюлите би трябвало да са изцяло узрели , тъй като не доузряват.
 Здравословните изгоди от дюлите  Здравословните изгоди от дюлите  Здравословните изгоди от дюлите  Здравословните изгоди от дюлите
Ако желаете да ги съхраните за по-дълго, време може да ги замразите. За задачата е належащо да ги обелите, да ги почистите от семките, да ги бланширате и да ги сложите във фризера. Обработени по този метод и замразени, могат да устоят една година.

В състава на есенните плодове влизат и витамините А и С, както и минералите калий, фосфор, калций и магнезий.

За лечебни цели се употребяват семената на дюлята, като в семенната обвивка се съдържа към 20% слузно вещество .

Семената от своя страна съдържат цианогенния гликозид амигдалин, малко количество дъбилни субстанции и към 15% тлъсто масло.

 дюли iStock

Семената на този плод се употребяват при остри възпаления на дихателните органни (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно-чревния тракт (гастроентерити). Освен това те намират и приложение при лекуване на изгаряния и изгубила своята разтегливост кожа.

Как да си приготвим чай от дюля?

Накисват се семената от един плод (1 ч. л. на 100 мл вода), като се оставят да престоят няколко часа, след което се прецеждат. Приема се по 50 мл три пъти на ден.
 Здравословните изгоди от дюлите  Здравословните изгоди от дюлите  Здравословните изгоди от дюлите  Здравословните изгоди от дюлите
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР