Няма как България да стане хъб на Украйна за износ

...
Няма как България да стане хъб на Украйна за износ
Коментари Харесай

Мехмед Дикме: България няма как да стане хъб на Украйна за износ на зърно


Няма по какъв начин България да стане хъб на Украйна за експорт на зърно. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ някогашният аграрни министър Мехме Дикме.

„ Преди това има Констанца. Ако някой ще изнася, поради транспортните разноски, ще изнася през Констанца. Проблемът би трябвало да бъде решен от интернационалните сили, от Европейската комисия, от Америка, от Русия най-много. Задължително би трябвало да бъде основан филантропичен кулоар, с който да се даде опция от пристанището в Одеса да се изкара зърно, слънчоглед, царевица за арабските страни, за Африка най-много, за Азия. Проблемът се взема решение там “, съобщи Мехмед Дикме.

За първи път в историята на България толкоз младежи ръководят страната, добави той.

„ Нека да не трансформират ръководството в детска градина. Да бъдат малко по-активни, по-сериозни, да се допитват до по-опитни хора. В момента България има голям капацитет за развиване, стига да се вземат верните решения “, сподели още някогашният аграрни министър.

По думите му цената на хляба няма да падне, когато се махне ДДС-то.

„ Първо мярката е закъсняла. В утринния блок на bTV аз го предложих преди 3 месеца. Тогава беше мярката за премахването на Данък добавена стойност и то освен на хляба, а по самата верига. Предложих една кошница от хранителни артикули, на които да им бъде понижено ДДС-то или да бъде отстранено. Днес тази мярка е извънредно закъсняла, тъй като към този момент имаме доста съществено въздействие на енергийните източници. Изключително доста набъбна цената на петрола, на газта, цената на тока за индустрията. Така че тежестта на енергийните източници е доста по-голяма “, изясни Мехмед Дикме.

По думите му единственият положителен резултат от тази мярка е, че това ще спре повишаването на цената на хляба, т.е. ще се стабилизира.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР