Няма изгледи Босна да се присъедини към НАТО, защото Република

...
Няма изгледи Босна да се присъедини към НАТО, защото Република
Коментари Харесай

Босна няма да се присъедини към НАТО

Няма изгледи Босна да се причисли към НАТО, тъй като Република Сръбска, която е част от Босна, в никакъв случай няма да го разреши. Това съобщи в изявление за ТАСС сръбският член на тричленното босненско председателство Милорад Додик в навечерието на визитата си в Москва.

След войната в Босна (1992-95 година), според изискванията на контрактуваното с посредничеството на Съединени американски щати Дейтънско спокойно съглашение, Босна беше разграничена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, а двете единици са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число председателство (президентство), формирано от трима представители на трите етнически общности (сърби, хървати и босненски мюсюлмани), правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

Присъединяването на Босна към НАТО е невероятно без единодушието на всички субекти. В същото време още през октомври 2017 година Народното събрание на Република Сръбска одобри резолюция за неутралитет във връзка с военните съюзи. През ноември 2019 година той още веднъж се застъпи за боен неутралитет, като одобри подобаващ документ от 20 точки. В него се акцентира, че при положение на насилствени опити за включване на Босна и Херцеговина в НАТО, Република Сръбска ще организира референдум, на който нейните жители ще вземат решение за участие във военни съюзи, посочи Додик.

В обширното изявление Додик дефинира като мазохизъм европейските наказания против Русия, наложени поради нахлуването в Украйна. Според него Европа е въвела глобите под натиска на Съединени американски щати, а Европейският съюз не е имал проект какво да прави с отрицателните последствия. 

Додик има намерение по време на визитата си в Москва да разиска с съветския президент Владимир Путин построяването на газопровод и да предложения съветския водач посещаване в Баня Лука.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР