Няма имунитет срещу коронавирусите, няма имунитет вируса на СПИН, няма

...
Няма имунитет срещу коронавирусите, няма имунитет вируса на СПИН, няма
Коментари Харесай

Доц. Добрин Василев: Идеята за изграждане на „стаден“ имунитет е изключително наивн

Няма имунитет против коронавирусите, няма имунитет вируса на СПИН, няма имунитет против вируса на хепатит С, само че това, което ни пази от тях е сложното им предаване. А този вирус се предава извънредно елементарно. Така че концепцията за създаване на „ стаден " имунитет против Коронавирус, е извънредно наивна, не почиваща на никакви научни данни до сегашния миг. Животът продължава, само че би трябвало да си променим метода на живот - този нехаен и оптимално консуматорски метод, няма по какъв начин да продължи. Нашето общество беше ошамарено и ни се появи, че не можем да продължим по този метод. Ще се научим да живеем с много по-ниска степен на консуматорство. Можем да се върне към естествен метод на живот, сега, в който се открие дейно лекуване.

Доц. Д-р Добрин Василев приключва медицина през 1998 година. Защитава докторска степен във Варшавската здравна академия през 2009 година. Има дълготраен опит в лекуването на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в региона на кардиологията. От 2014 година е шеф на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „ Александровска ". Клиниката е една от най-големите в страната, а през 2018 година получават премия за две клинични изследвания от Американска сърдечна асоциация (American Heart Association).

- Доц. Василев, Вие бяхте един от първите, които реагираха още при първичните известия за COVID-19 от Китай, че това не е елементарен вирус. Какво Ви стресна тогава?

Информацията в началото беше от това, което се случва от публични източници. След това си направих информация какво съставляват вирусите SARS и MERS (ТОРС). Става въпрос за двете епидемии 2003 и 2015 година в Китай и Арабските страни. Прегледах и всички изследвания досега в Clinical Trials по отношение на ваксини и лекувания, които съществуват и си сътворих мнение за това, което се случва. Още повече, че китайците на 20 януари откриха, че има предаване от човек на човек, а на 23 януари Ухан беше затворен.

Ходил съм в Китай много пъти, работил съм там и знам какво съставлява тяхната медицина, която е на доста високо равнище и затварянето на града ме накара да се разтревожа доста съществено. За да се предприеме такава фрапантно противоепидемиологична мярка, значи става въпрос за нещо, което не може да се овладее с стандартните средства. Понеже много пътувах по света, знам и какъв брой е елементарно да се съобщи една капкова зараза при един устойчив микроорганизъм, какъв брой елементарно може да се популяризира едно такова „ създание “ на всички места по света. Още повече, като знам какъв брой е филтрирана информацията, тази информация, която излизаше от Китай, означаваше, че всичко казано може да се умножи не по 10, а по 100. Както и в този момент се схваща, че е било.

Другият миг, който мен персонално доста ме напрегна, е протичащото се в Италия. Имам другари лекари-кардиолози там, които още първоначално, когато към момента имаше информативен чадър даже и в италианските медии, ми споделиха какво се случва в лечебните заведения в Ломбардия. Това беше информация от първа ръка и нямаше нищо общо с това, което говореше СЗО и излизаше по медиите. Само, че аз имам вяра главно на сътрудниците си, които работят там. Затова знаех какво се случва и биех тъпана, само че всички ми се присмиваха и ми обясняваха, че нищо не разбирам. Както се оказа, сносно съм схванал защо става въпрос.

- Какво разбрахте от Вашите изследвания на предходните епидемии?

- Първото е, че няма направено окончателно лекуване. Второ, че има цялостен неуспех на всички ваксини, които са правени против ковид досега. Причината за това е, че ковид има някои специфики, които вършат изработването на ваксина против него, извънредно мъчно – в антигенния състав, в протеиновото наличие.

Новият SARS-CoV-2 има още един рецептор, които се свързва с фурина (рецепторен белтък), който съществува във всяка човешка клетка, за разлика от предходните два ковид. Освен това още през цялото време съветските микробиолози оповестиха, че на този вирус са му залепени четири протеинови детайла, присъщи за вируса на СПИН.

Дадох си сметка, че става въпрос за един доста елементарен за разпространяване вирус, извънредно нападателен, с огромна степен на опция за заразяване, с тежки проваляне за белия дроб. Имунният отговор, който провокира е доста неразбираем. Предишните две епидемии, които минаха с коронавирусите, демонстрираха, че имунният отговор е доста малотраен. Това, че си прекарал едно коронавирусна зараза не значи, че имаш имунитет. Траен имунитет против тях няма и да се чака, че тъкмо против този ковид ще развием, е меко казано наивно и неуместно.

- Какви са другите разлики сред този вирус и предходните?

- На доктрина леталитетът му е по-слаб от този на предшествениците му, въпреки че нямаме действителна визия за смъртността. В момента се регистрира единствено болничната смъртност и нямаме никаква информация за тези, които умират в домашни условия. Не инцидентно се упоменава, че има 21 милиона клиента на китайски телекомуникационни компании, които са канселирани след края на епидемията, а неофициалната оценка е за 2 млн. жертви в Китай. До този миг това не е доказано, само че се твърди от много съществени западни медии. А каква ще бъде действителната оценка за смътността, занапред следва да се прави. Сега имаме брой регистрирани случаи и смъртността измежду тях. За разлика от предшествениците си, този ковид е доста по нападателен към всички органи и системи в човешкото тяло.

Изключително нападателен е по отношение на сърцето и съдовете, непосредствено визира ендотела, защото той е богат на AК-рецепторите, с които теоретично непосредствено се свързва. Вирусът е непосредствено кардио отровен, той непосредствено нападна и сърцето. При предходните два вируса това е доста по-слабо изразено. COVID-19 непосредствено нападна и Т-лимфоцитите – имунната система и по сходство на СПИН-а, непосредствено нападна част от клетъчните детайли, виновни за имунния отговор, което потиска отбраната на тялото против вируса и отваря врата за суперинфекции. Така даже самият вирус да не е толкоз летален, всички останали бактерии, които си съществуват в човешкото тяло, в действителност могат да ни убият.

- Кои са най-засегнатите от вируса органи?

- Най-засегнат е белия дроб, като най-вероятно се касае за няколко взаимодействащи си механизма за увреда. То не е типичното за острия респираторен дистрес синдром (ARDS). Има органично засягане на двата бели дроба. Дава една доста присъща картина на компютърен томограф на промени на белия дроб, което разрешава бързото и ранно диагностициране на заболяването.

От друга страна вирусът е доста подъл, тъй като не се хваща в носоглътката. Той се крие надълбоко в белия дроб. Първично нападна алвеоларния епител и може чисто механично да се пропусне при взимане на проби даже за PCR от носа и носоглътката. Вирусът нападна и клетъчните детайли на кръвта. Има хипотези за свързване с хемоглобиновата молекула, което може би има някакво съучастничество в допълнение.

Счита се, че блокирането на ангиотензин конвертиращ ензим - рецептори, водят до нараснали равнища на ангиотензин 2 (ACE2), заради което хипертониците са най-податливи на тежко протичане на тази зараза. Счита се и че въпросният ангиотензин 2 е главният извършител на тежките повреди в белия дроб, което е форма на автоагресия в нашите тела, а не първично самия вирус.

Най-тежката форма на протичане на Коронавирус е „ цитокиновата стихия “, когато на процедура над 50% от случаите изходът е летален. Втората страна на нещата е директното атакуване на сърцето. В момента има ужасно доста известия по отношение на формите на протичане на болестта във връзка с сърцето. При приетите в болница заболели, от 1/5 до 1/3 от всички заболели имат засягане на сърцето. То се хваща под формата на повишаване на тропонина, по тази причина проучването му е извънредно значимо. Засяга се коагулацията.

Вирусът нападна ендотела, всички съдове в тялото и се доближава до едно свръхсклонност към тромбообразуване. Има докладвани известия за белодборни емболии. При доста пациенти има остра сърдечна непълнота. Тези форми на протичане би трябвало да се познават, с цел да може да се реагира в точния момент. Извън това инфаркт може да има и при COVID-негативен пациент. Много е тежка картината във връзка с диференциалната диагноза.

- Каква е Вашата прогноза за развиване на епидемията в България?

- Прогноза ще мога да дам след към две седмици, когато стане явен резултата от това, което се случи 10 дни преди Великден с внезапното разпределяне на хората и извънредно високия контактен показател сред тях. В Европа вируса протича с по-дълъг инертен интервал спрямо Китай. Може да се окаже, че българите са по-резистентни към тази инфекции, нищо не се знае още. Може да се окаже и, че защото сме толкоз добре БЦЖ-ирани, както сподели проф. Кантарджиев, да ни защищити. Само че сега това са единствено хипотези.

До средата на май ще стане ясно изцяло. Ако при този повишен контактен показател, нямаме внезапно повишаване на случаите, може би даже последователно и деликатно ще може да се разхлаби карантината. За неприятния сюжет – погледнете Италия, Испания и Англия. Говоря си с мои другари из цяла Европа и в Швейцария, Холандия, Германия и имам много непосредствени наблюдения.

- Смятате ли, че този вирус може да се самоограничи и да изчезне от единствено себе си?

- Възможно е, само че е малко евентуално. В момента в Сингапур температурата е 37 градуса, а там след разхлабването на първичните ограничения, направиха много сериозен втори пик. Не разчитайте, че като стане по-топло, нещо ще се промени. Така нареченият SARS-Cov-2 е букет от коронавируси, това не е един единствен вирус. Има разнообразни вариации в него. Много е значимо, което от тях ще ни удари, какво ни удря. Вирусът може да мутира в позитивна, само че може и негативна посока. Но не може да се разчита на топлото време, с цел да се ограничи инфекцията, е неуместно. Тя просто малко ще се забави, не предотврати.

- Винаги ли ще живеем по този начин?

- Дали ще е по този начин – не знам. Много зависи дали ще се намерят ефикасни лекувания за тежките форми и дали ще се откри ефикасна медикаментозна профилактика за хората, които са в контакт. Да забележим какво ще излезе с лекуването, с другите препарати, които сега се тестват. Факт е, че за 17 години от първата зараза от SARS до момента, ваксина няма. Всички ваксини, които досега са тествани, са се провалили. Да не забравяме, че за СПИН знаем от 1980 година и ваксина към момента няма, само че има лекуване.

Няма имунитет против коронавирусите, няма имунитет вируса на СПИН, няма имунитет против вируса на хепатит С, само че това, което ни пази от тях е сложното им предаване. А този вирус се предава извънредно елементарно.

Така че концепцията за създаване на „ стаден “ имунитет против Коронавирус, е извънредно наивна, не почиваща на никакви научни данни до сегашния миг. Животът продължава, само че би трябвало да си променим метода на живот – този нехаен и оптимално консуматорски метод, няма по какъв начин да продължи. Нашето общество беше ошамарено и ни се появи, че не можем да продължим по този метод. Ще се научим да живеем с много по-ниска степен на консуматорство. Можем да се върне към естествен метод на живот, сега, в който се открие дейно лекуване.

Източник: zdrave.net
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР