Няма икономическа логика във въвеждането на Строителни войски. Около това

...
Няма икономическа логика във въвеждането на Строителни войски. Около това
Коментари Харесай

Експерти: Няма никаква логика във въвеждането на Строителни войски



Няма икономическа логичност във въвеждането на Строителни войски. Около това мнение се сплотиха някогашният министър на защитата проф. Тодор Тагарев и ръководителят на Център „ Амалипе “ Деян Колев в изявление за предаването „ 12+3 “.

" За известно време таях вяра, че това е една безвкусна смешка, само че, за жалост, в действителност това е бил част от отговора на министъра на депутатско запитване ". Това разяснява някогашният министър на защитата проф. Тодор Тагарев във връзка концепцията на министъра на защитата Красимир Каракачанов да се възстановят под някаква форма Строителни войски и да се вкарат форми за наложително ограмотяване на хората от гетата.

" Какво значи това? Ако някой остане без работа, ще би трябвало да облече униформа и да отиде в Армията, в някаква специфична работа. Строителни войски съществуваха когато имаше наложителна военна работа за всички млади и здрави мъже. Тогава някои от тях с по-ниско обучение, само че и такива считани за политически неблагонадеждни, бяха изпращани в този тип войски. От тогава минаха десетилетия. В нашата стопанска система не разчитаме толкоз доста на държавни структури, камо ли на Армията да извършва някакви значими строителни задания. Не си представям и икономическа логичност в тази концепция. Ако приказваме за основаване на трудови умения в някои наши жители и последващото им осъществяване на пазара на труда – също не виждам смисъл, защото в последните години доста се разви автоматизацията на строителната активност и към този момент надалеч няма потребност от нискоквалифициран ръчен труд. За мен най-негативното в тази концепция е, че за следващ път, вместо министърът на защитата да каже по какъв начин ще взема решение сериозните и дълбоките проблеми на Армията, той пуска една теза, която е за похищение на вниманието. Няма по какъв начин това нещо да се случи ", съобщи проф. Тагарев.

Председателят на Център „ Амалипе “ Деян Колев поддържа мнението на някогашния министър на защитата и уточни: " Няма никаква логичност в един миг да вкарваме напълно нова институция, още повече пък това да е към Българската Армия. Доколкото чух от отговора на министъра, той визираше и тези центрове да са към Министерството на труда и обществената политика. На мен всичко това ми наподобява като композиция - Министерство на защитата, министерство на труда, а ще вършат обучение - нещо, което не е тяхна функционалност. За мен това е концепция, която би се харесала на депутата, който зададе въпроса на министъра, и на ръководителя на комунистическата партия, само че другояче няма по какъв начин да се случи ".

Мненията на проф. Тодор Тагарев и Деян Колев чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР