Няма икономическа логика да има дневни винетки, съобщи днес по

...
Няма икономическа логика да има дневни винетки, съобщи днес по
Коментари Харесай

Нямало икономическа логика в дневните винетки

Няма икономическа логичност да има дневни винетки, заяви през днешния ден по Нова телевизия заместник-председателят на комисията по превоз в Народното събрание Светослав Иванов. " Еднодневни винетки няма на никое място в Европа. Еднодневната винетка значи, че един човек ще отиде за един ден, ще си свърши работата и ще се върне. Тази еднодневна винетка ще бъде на цена, която е несъпоставима с едноседмичната, тъй като имаме разноски по основаването на винетката и обработката ", сподели той.

Попитан за цената на новата седмична винетка Иванов сподели, че е рано да се каже съответна сума, тъй като се чака отчетът на Световна банка, който ще каже какви са цените и какъв ще е обсегът на тол системата.

В отчета на финансовата институция, която съветва България при въвеждането на тол-системата, щял да бъде посочено и използването на кои пътища ще е платено. Засега ставало дума за автомагистралите, пътищата първи и втори клас, само че не било изключено да се обзет и част от третокласните.

По-рано през седмицата беше обявено, че става дума за към 16 хиляди километра републикански пътища, от общо 20 хиляди километра. Председателят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Светослав Глосов даде обещание и камионите и рейсовете да заплащат друга сума, съгласно положението на пътя.

Станислав Иванов уточни, че в този момент един директно преминаващ камион през България, заплаща 12 евро. В Европа, в най-близките до нас страни, сумата била от 60 евро нагоре. " Това значи, че ще се събират едни суми от 600-700 милиона нагоре, които ще спомагат за ремонта на пътищата, тъй като сега се събират към 200 милиона – извънредно незадоволителна сума за ремонта и поддръжката ", сподели Иванов.

Той акцентира, че тол-системата ще засегне камионите и рейсовете, само че не и леките коли. " Автомобили под 3,5 тона ще употребяват електронна винетка. Много по-лесно ще бъде. Няма да имат право даже контролните органи да ревизират стикери и касовата записка. Който има винетка умерено може да пътува по пътищата ", изясни депутатът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР