Няма идея за държавна компания за батерии. Това заяви пред

...
Няма идея за държавна компания за батерии. Това заяви пред
Коментари Харесай

Енергийният министър: Няма идея за държавна компания за батерии


Няма концепция за държавна компания за акумулатори. Това съобщи пред БНР министърът на енергетиката и посочи, че това изказванията за основаване на такава е нечиста сделка.

" Да закупи акумулатори, е напълно различно от това Министерството на стопанската система да има държавна компания, която работи или създава. Естествено е, че главното сдружение, което е натоварено с балансирането на системата - ЕСО, е най-логичният инструмент, който да бъде употребен, с цел да може мощностите, които се употребяват за балансиране на системата, да бъдат употребявани по допустимо най-правилния метод ", изясни той. 

По думите му инвестициите в това би трябвало да бъдат направени от страната, с цел да могат всички консуматори да имат изгода от него и да се случи доста по-бързо.

" Има инвеститорски интерес към реализирането на цех ", акцентира министърът на енергетиката.

" Ако има голямо търсене на избран вид технология, най-позитивният сюжет е тази технология да се създава до крайния консуматор. Ние ще сме консуматор на сходен вид уреди, в случай че могат да се осъществят цех или фабрики - би било прелестно. Защото търсенето и в България, и в международен мащаб ще пораства стремглаво ".

Държавата към момента не е решила дали и след април ще компенсира бизнеса поради скъпия ток, който компаниите купуват от енергийната борса, разгласи още министър Николов и съобщи, че е противоречив въпросът по кое време е належащо сходно подкрепяне:

" Говорейки за компенсации при опазване на високите цени, мисля, че те са използвани и нужни през есенно-зимния сезон, както беше и досега ".

Той уточни, че Комисията за енергийно и водно контролиране приготвя опция компаниите да купуват ток и по дълготрайни контракти, които да им обезпечат предвидими цени:

" На напълно транспарантен пазарен и принцип в средносрочен към дълготраен проект цените на електрическата енергия и ценовата конструкция ще бъдат много по-балансирани и по-приемливи ", изясни той.

уточни, че в Плана за възобновяване не е включено построяването на нова нуклеарна мощ, тъй като той е с сложени рамки за довеждане докрай на плановете от 4 години, а " нова нуклеарна мощ няма по какъв начин да се осъществя в този времеви проект ". 

" Има доста сериозен интерес към нови нуклеарни мощности, разисква се тематиката, България разполага с висока експертиза в тази посока, тъй че безусловно разумно е и въпрос на време да се случи ", сподели още министърът на енергетиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР