Няма “химическа формула, събрала ПП и ГЕРБ, просто България бе

...
Няма “химическа формула, събрала ПП и ГЕРБ, просто България бе
Коментари Харесай

Денков пред 24 часа: Всяка критика на Борисов към кабинета е критика и към неговите хора

Няма “химическа ” формула, събрала Политическа партия и ГЕРБ, просто България бе изгубила пътя си. Този съюз докара стомашни киселини на някои, само че въпросът за преяждане с власт би трябвало да е в другата посока - хиляди са освободени по време на служебното ръководство единствено за 1 година

Още акценти от изявлението:

Пред правителството има към 500 задания. Хоризонтът ни не зависи от локалните избори, не желая напрежение с президентството

Когато Габриел стане премиер, евентуално ще се върна в МОН, защото има много промени, които трябва да се ускорят

Трябва деликатно да направим прехода от руски към неруски петрол. “Лукойл ” са длъжни да заплащат 40% налог, който отива за заплати, пенсии и обучение

Може да загубим 1,6 милиарда лева от Европейски Съюз, в случай че не се разберем със синдикатите за затварянето на въглищните централи

Никой агресор няма да нападне страна - член на НАТО

Всяка рецензия на Борисов към държавното управление е рецензия и към хората, номинирани и утвърдени от ГЕРБ

- Акад. Денков, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов още веднъж заплаши с повреждане на “сглобката ” поради несъгласувани с него назначения. Защо не преценявате кадровите промени с ГЕРБ, с цел да се избегнат сходни моменти на напрежение?

- Нека напомня, че взаимно с Мария Габриел и управлението на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже сменихме някои с хора, препоръчани от ГЕРБ и утвърдени от мен и от управлението на ПП-ДБ. ГЕРБ имат в държавното управление препоръчани от тях заместник-министри, регионални и заместител регионални шефове, заместник-председатели на ДАНС, ДАТО, работа “Военно разузнаване ”, както и нови изпълнителни шефове на АЕЦ, Български енергиен холдинг, “Напоителни системи ”. Следователно всяка рецензия на господин Борисов към държавното управление е рецензия и към хората, номинирани и утвърдени и от ГЕРБ.

Да напомня още, че в края на юли т.г. ПП-ДБ показа на ГЕРБ механизъм за взимане на кадрови решения, за осъществяване на ротацията и за осъществяване на законодателната стратегия. До този миг не сме получили мнения по показаното документално предложение.

- Алексей Петров беше погубен, а Васил Божков се прибра в България. Има ли разбъркване на пластове, което може да засегне и политиката, господин министър председател?

- Очаквам прокуратурата и съдът да си свършат работата и по двата случая. Ние си вършим нашата работа.

- В четвъртък президентът Румен Радев отхвърли да освободи основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, обяснявайки, че аргументите за махането му са политически. Страдате ли от “властова булимия ”, каквато диагноза даде президентът?

- Разпоредих на министъра на вътрешните работи да извади отчета, с който е изискал от президента освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, и да го разгласява на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи. Всеки може да види, че там няма нито един политически претекст, а доста ясни професионални причини. Нека да дам образец - за по-малко от година има шестима починали служители на реда при осъществяване на техния длъжностен дълг. Не помня през последните 20 година това да се е случвало. Има различен образец, в който майката на една следваща жертва неведнъж е подавала сигнали към Министерство на вътрешните работи, а то не е реагирало и индивидът по-късно е бил погубен. Има трети случай - за Митко от Цалапица, в който се оказва, че още веднъж Министерство на вътрешните работи не е работило добре. Всичко това са отговорности на основния секретар.

В настояването за оставката на главния секретар на МВР няма политика

Този случай се употребява доста постоянно дружно с изказванието за “политическа чистка ” в другите министерства, служби и така нататък Само за последната една година обаче служебните държавни управления са освободили към 2700 индивида в Министерството на превоза и известията и неговите поделения, към 600 индивида в Министерството на финансите, от които 400 са в Национална агенция за приходите, към 1000 в Министерството на земеделието и храните. Това е станало единствено в последната година, когато е управлявал служебният кабинет. Така че е добре да се замислим кой в действителност е преситен с власт, кой желае да държи контрола.

- Като химик можете ли да кажете какъв бе катализаторът, с цел да съберете две “нехаресващи ” се субстанции като ГЕРБ и ПП-ДБ?

- Ако би трябвало да търсим някаква химическа прилика, тя не е катализатор. Всъщност много неприятности провокира това обединяване и в двете обединения, много хора получиха стомашни киселини. Но този вид сформиране на държавно управление има доста ясна цел и тя е България да стане естествена европейска страна. Други страни в Централна и Източна Европа извървяха своя път, доближават европейските стандарти, а ние към момента не сме поели решително по него. Какво значи това? Да имаме сполучлива, конкурентна стопанска система, да имаме високи приходи, положително обучение и опазване на здравето, ниско неравноправие. С това Европа е толкоз привлекателна за целия свят. Ние просто би трябвало да намерим пътя до такава степен. Това е повода да съставим това държавно управление.

- А имате ли формула, с която да туширате това напрежение сред “Дондуков ” 1 и 2?

- През целия интервал до момента в действителност аз в никакъв случай не съм предизвиквал напрежението по никакъв метод. Напротив - и аз, и държавното управление се опитваме да си свършим умерено работата, до момента в който напрежението, изкуствено, бих споделил, се провокира от другата страна. Защо? Това е въпрос, който би трябвало да бъде насочен в другата посока. Това, което ние от самото начало вършим, е да успокояваме ситуацията, с цел да можем да си свършим по-добре работата.

- Как ще излезе (не)коалицията ви от локалните избори - тъй като изходът от тях в действителност ще даде отговора на въпроса ще стигне ли кабинетът до плануваната ротация и ще продължи ли напред?

- Не мисля, че има такава директна връзка.

Фокусът в държавното управление е изцяло към осъществяване на управленската стратегия

Знаете, в нея има към 500 задания за година и половина, доста е напрегната. Нашето отношение към изборите е да ги организираме колкото може по-навреме.

- През февруари, когато Мария Габриел поеме премиерския пост, ще има ли право да смени министри? И каква ще е вашата роля в кабинета тогава?

- Това, което сме обсъждали и е взето като решение, въпреки и да не е подписано в някакъв документ, е, че при промяната на министър председателите - по този начин наречената ротация, членове на държавното управление ще бъдат сменяни единствено в случай че и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че съответният министър не си е приключил работата задоволително добре и ние можем да намерим по-добър претендент. Това е методът. Аз ще бъда вицепремиер, както към този момент е известно. Това, което евентуално ще стане, е, че ще се върна и в МОН, тъй като там има много промени, които се движат постепенно и би трябвало да се ускорят.

- Това значи ли, че актуалният министър проф. Галин Цоков ще си отиде?

- Не сме обсъждали с министър Цоков, само че аз се надявам да продължим да работим дружно. Той има допълваща на моята експертиза и ще обсъдим по какъв начин да образуваме екип, който оптимално бързо и дейно да задвижи забавените промени в просветителната сфера.

- Разбрахте ли се към този момент с ГЕРБ по какъв начин разпределяте креслата в регулаторите? Опишете ни по какъв начин протича един диалог в (не)коалицията за тези толкоз значими постове в страната - като Комисията за финансов контрол, за защита на конкуренцията, тази за персоналните данни и прочие

- Тези промени са с решение на Народното събрание. От момента, в който влязохме в държавното управление, аз не вземам участие в тези диалози, тъй че не мога да ви кажа по какъв начин се движат те.

- А за какво въпреки всичко ви е значимо да бъдат заменени шефовете на служби? Остават ли шефовете на ДАНС и ДАР, те до каква степен дейно работят за България?

- Няколко пъти към този момент ясно съм казвал, че службите демонстрират уязвимост в две съществени посоки - битката с корупцията и битката с непознатите въздействия в България. Затова и сменихме част от заместниците в тях през последните седмици. Дали това ще бъде задоволително, с цел да се оправят по-добре службите в тези посоки, следва да забележим.

- Колко време ще им дадете?

- Новите заместници сега поемат отговорностите си, би трябвало да минат поне няколко месеца, с цел да видим как ще се промени работата на службите

Но особено в тези две посоки трябват доста по-сериозни и систематични старания.

- Не като сегашен министър-председател, а като няколко пъти образован министър и академик по какъв начин наподобява българското обучение във вашите очи на прага на новата образователна година? Ще сменяме ли учебниците, по какъв начин ще бъдат насърчени учителите, надарените деца, а и тези, които би трябвало да наваксват?

- По тази тематика мога да приказвам с часове. Но в случай че би трябвало да кажа каква е огромната картина - нашето обучение е разграничено. От едната страна са нашите отличници, гордостта на България, олимпийските първенци по математика, информатика, естествени науки. А от другата страна са децата, които с големи старания съумяваме да върнем в учебната мрежа. Всеки министър, който и да е той, би трябвало да се пребори с това разделяне. И това е може би най-трудната задача. Усилията би трябвало да продължат и за отличниците, и за отпадащите възпитаници.

По отношение на мотивирането на децата - ние напълно скоро ще приемем олимпийските първенци по естествени науки в Министерския съвет, както направихме предходната година, с цел да отчетем още веднъж една доста сполучлива година. Трябва да усъвършенстваме учебниците, с цел да подпомогнем децата да схващат доста по-добре написаното в тях. Ще би трябвало да работим още по механизма за обсег на децата. И би трябвало да мотивираме по-добре учебните управления с така наречен система за оценка на добавената стойност. Това е нещо, което започнахме през предходната година, само че не съумях да довърша, а желая, тъй че то да стане действителност и да стимулира всяко учебно заведение да прави допустимо най-хубавото в средата, в която се намира.

- А ще се борите ли за концепцията си за обединение на университети?

- Според мен тя отразява справедлива нужда - след няколко години броят на евентуалните студенти много бързо ще стартира да понижава. И преди съм казвал, че е по-добре университетите в този момент да се приготвят за този интервал, в сравнение с тогава да се реагира. Има една идея, която беше показана. Просто би трябвало да продължи да се работи в тази посока. Разбира се, има и други благоприятни условия - да вземем за пример привличане на доста задгранични студенти. Това са действия, които би трябвало да се съчетаят, а не да се опълчват една на друга.

- Как се трансформират плановете, по които чакаме закъснелите пари от кохезионните фондове и проекта за възобновяване и развиване?

- По отношение на плановете, които са свързани с правосъдната система и образованието - единствената задача е да ги ускорим колкото може повече и да ги осъществим качествено, тъй като има закъснение. Единствените промени са свързани с енергетиката. Ясно е, че най-сериозните компликации са свързани с въглищните централи, с прехода към различни мощности на ток и обвързваните с тях териториални проекти.

Искам ясно да кажа, че усложненията пред въглищните централи не са административни. Те сега създават ток, който е относително безценен и последователно ще стартират да губят своята роля точно поради стопански фактори - поради това, че ще бъдат натиснати на пазара от по-евтини източници на ток.

Затова би трябвало да използваме оптимално опциите, които имаме и от европейско, и от национално финансиране, с цел да подпомогнем прехода. Той е неминуем. Въпросът е по какъв начин ще го създадем. В това отношение моят апел и към синдикатите, и към локалните управляващи в трите района - Стара Загора, Кюстендил и Перник, е дружно с министерствата на енергетиката, на труда и обществената политика, на околната среда и водите да седнат и да проведат същински диалог за това какво е реалистично и какво не в този развой. Опасявам се, че във връзка с териториалните проекти, които сега са в развой на публично разискване, синдикатите влязоха в полемиката по не най-подходящия метод. Опитваме се да вдигнем този диалог на доста по-конструктивно ниво, тъй като има риск, откакто загубихме към 200 млн. лева предходната година поради закъснение по време на служебното държавно управление, до края на тази година да загубим още 1,6 милиарда лева за тези райони, в случай че не намерим верния метод.

Така че заплахата е преходът да стане, тъй като икономическите условия го изискват, без тези средства, които можем да използваме за развиване на районите и в интерес на хората - тъй че те да се усещат доста по-добре, да дадем поддръжка за привличане на вложители с инфраструктура, с подобаваща среда, в която те да основат нови, забавни, добре платени работни места, от които районите имат потребност.

- Как ще убедите българите, че еврото ще ни помогне, а няма да ни направи по-бедни? Ще влезем ли в еврозоната от 1 януари 2025 година?

- Всъщност еврото се свързва с благосъстоянието, а не с бедността. Когато купуваме жилища, търсим някаква непоклатимост, имаме терзания за валутата и това, което се случва с нашите спестявания, естествената реакция е да мислим и приказваме за евро. Защото в действителност еврото е тук, в България, още преди да бъде основано. Левът беше обвързван с немската марка, а по-късно тя беше обвързвана с еврото. Така че то е в България от много години. Страховете, които сега се разпалват, целят да пренебрегват една част от съзнанието на българина, която свързва еврото с просперитета.

Еврото ще ни помогне да станем по-богати, ще изчезнат разноски, които сега имаме - в случай че получаваме колета от чужбина, имаме такси, в случай че би трябвало да прехвърляме от левове в евро, с цел да си купим нещо, плащаме такси. Лихвите, които имаме сега, са по-високи точно тъй като не сме част от еврозоната. Отделно, когато приемем европейската валута, ще се освободи един запас, който сега е блокиран, и той ще разреши стопанската система да се развие по-добре.

Не на последно място - страните, които са с евро, доста по-лесно притеглят вложители, тъй като нямат затруднения, свързани с превалутиране, преизчисление, което основава проблеми за бизнеса. А вложителите са тези, които основават високоплатени работни места. Нека да обърна внимание, че Унгария, която беше горда с това, че не е част от еврозоната, е с най-високата инфлация, в пъти по-висока от тази в България, да не приказваме за страните от еврозоната.

Така че всичко това, което се чува в медиите през последната една година, е въпрос на операция за търсене на някакви политически резултати и няма нищо общо с икономическите аспекти на приемането на еврото. Това, което липсва досега, е една хубава акция, която следва и ще изясни на хората защо става дума.

- Но не изпуснахте ли момента за акция? Сякаш гласовете “против ” към този момент надделяха в общественото пространство или най-малко се чуват по-силно...

- Да, тъй като гласовете “против ” употребяват неистини и операции. Много елементарно е да скалъпиш една или шест неистини, да ги напечатиш на един афиш, да го сложиш и да кажеш: “Ето, това е обстановката ”. По-сложно е с истината. Изисква повече време и внимание да се приготвят съответните материали, те да бъдат подплатени с достоверни обстоятелства, да се спазят всички законови условия и тогава да стартира акция.

Ако има въпроси за какво това не се е случило до момента, би трябвало да се питат тези преди нас. Всъщност с няколко свои дейности те сложиха под въпрос дали въобще желаят да вървим в тази посока. Нека напомня, че бюджетът, който внесе служебното държавно управление с недостиг от 6,4%, непосредствено ни изпращаше отвън еврозоната. Трябва да се сложи и въпросът дали някой не е саботирал процеса до момента.

- Едно от изискванията е точно да се задържи недостиг до 3%. Как ще съумеете и ще влезем ли в действителност в еврозоната от 1 януари 2025 година?

- Ще осъществим всичко, което зависи от нас. Запазихме всички обществени заплащания. Дефицитът от 3% по никакъв метод не стана за сметка на това, което чакаха хората, то даже беше увеличено като средства. Бяха сложени извънредно тежки задания пред Министерството на финансите, Национална агенция за приходите, “Митници ” - да съберат милиарди повече средства, с цел да обезпечат тези пари.

Убеден съм, че това, което зависи от нас, ще го създадем. Оттам нататък към този момент има политически решения, които се вземат в други страни. Нямаме гаранция дали ще успеем да ги убедим, само че има две неща, които са значими - в случай че ние не си свършим работата, гаранцията е, че няма да успеем, и второ - в случай че си я свършим във връзка с понижаване на неравенствата, оправяне на правосъдната система, рационален недостиг, тъй че да не влизаме в дългова серпантина, ще е по-добре за хората.

Истинският смисъл на цялата тази активност е, че хората и бизнесът в България ще се чувстват по-добре

Имаме потребност да успокоим хората, че работим за тях. Те стартират да го усещат и в действителност всеки, който провокира напрежение, пречи навръх тази активност на държавното управление, която прави живота по-добър.

- А имате ли още очаквания за Шенген до края на тази година, откакто Австрия е твърдо срещу, а изборите в Нидерландия евентуално ще замразят позицията ѝ?

- Наближават избори и в двете страни, по тази причина няма и гаранции. Но аз постоянно съм бил сдържан оптимист. Работата върви доста интензивно по всички съществени линии - едните са измененията в законите и огромна част от тях бяха признати от това Народно събрание, за което би трябвало да го поздравим. Друга част са заложени да се одобряват през септември, има доста натоварен график. Отделно във връзка с битката с миграцията има доста сериозна работа. Министерство на вътрешните работи рапортува за спрени опити за прекосяване през границата - всеки ден са към 1000 души минимум, настрана има и хванати мигранти на наша територия. Всичко това се вижда и са старания, от които печели България, само че печели и Европейският съюз. Трябва да убедим Австрия и Нидерландия, че те също ще завоюват от влизането ни в Шенген. Това е диалог, който ще проведем, само че знаете, когато има политически ползи, когато предстоят избори и в двете страни, няма 100% гаранция. Ние би трябвало да си свършим нашата работа.

- Държавата и “Лукойл ” ще ръководят взаимно “Росенец ” към този момент, импортиран е планът на съуправляващите плюс Движение за права и свободи за прекъсване на вноса на съветски нефт (т.нар. дерогация). Успокойте българите - ще нарастнат ли горивата?

- Много ясно би трябвало да се каже, че цените в България се дефинират от цените в района. Гледах още веднъж данните по отношение на диалозите с “Лукойл ” - цените в България и Румъния са на практика едни и същи. Когато едните се подвигат, и другите се подвигат, а след това спадат дружно. Разликата е към 10 ст. по-евтини горива в България. Същото е и в Гърция, единствено че там бензинът е много по-скъп, тъй като е по-висок акцизът, само че промените са сходни.

Ясно би трябвало да се каже, че цените на бензиностанциите зависят от международните пазари

Един политик настойчиво повтаря, че на следващия ден те могат да намалеят, само че то просто не е правилно. Миналата година използвахме опцията да понижим цените по избран механизъм, само че той беше неразрешен от Европейската комисия и този политик в действителност доста добре знае, че няма по какъв начин да стане по този метод. Вместо това “Лукойл ” са длъжни да заплащат към 40% налог върху облагата, не общоприетите 10%. Това са средства, които влизат в хазната и ги използваме за покачване на заплати, пенсии, стратегии за учебната мрежа.

Трябва да внимаваме да не предизвикаме огромно разтърсване. Например, да се окаже, че не могат да се обезпечат доставки на нефт за “Лукойл ” - съветски или неруски, е въпрос на развиване. Затова страната би трябвало деликатно да направи прехода от съветски към неруски нефт. С решение на Съвета по сигурността към Министерски съвет ние задвижихме този развой и сътворяваме график - поетапно да се понижава делът на съветския нефт, тъй че оптимално бързо да се премине към неруски. При това състояние ще намалеят облагите на “Лукойл ”, което значи, че ще влизат и по-малко средства в бюджета. Но това няма директно отношение към цените по колонките на бензиностанциите.

- Наистина ли през контракта с “Боташ ” се заобикалят глобите и се придвижва съветски газ, както твърди Лена Бориславова?

- Този контракт основава заплаха за такова прекосяване на съветски газ, т.е. за нарушаване на глобите. Така че подобен риск има. Досега не мога да кажа, че се е осъществил, само че както знаете, договорът е дълготраен - за 13 година Това, което ще създадем, е оптимално да понижим риска от нарушение на глобите.

- За първи път като министър председател участвахте на среща на върха на НАТО. Как ще се усилят военноморските ни сили и в това време войната няма да “доплува ” по Черно море, каквито страхове има у нас?

- Историята ни учи, че агресорите атакуват по-слабите. Ние би трябвало да повишим нашите отбранителни сили, в случай че желаеме да понижим риска от експанзия против нашата страна. Точно това е логиката и на включването в структурите на НАТО. Той е най-силният боен съюз сега и никой агресор не би си помислил да атакува държава-членка на НАТО. В това отношение освен би трябвало да развием нашия черноморски флот и към този момент има придвижване в тази посока - строят се два кораба, единият корпус е пуснат на вода, само че също по този начин би трябвало да се интегрираме с военноморските системи на нашите съседи Румъния и Турция. Така никой няма да може и да си намерения да навлиза в наша територия и да нападна наши кораби.

Силата е тази, която създава безопасност

- В НАТО има концепция да се сътвори общ черноморски флот на България, Турция и Румъния. Такава имаше и през 2016 година, само че бе отхвърлена от Бойко Борисов. Вие заговорихте за нещо сходно, значи ли, че вие бихте я подкрепили?

- Тук приказваме не за основаването на общ флот, а за съгласуваност сред военните сили на трите страни, които са на Източния фланг. През 2016 година имаше чувството, че нещо се трансформира след завладяването на Крим, само че след нападението над Украйна предходната година беше ясно, че светът е друг, Европа е друга и всеки, който желае да се усеща в сигурност, би трябвало да укрепи своите военни благоприятни условия. В нашия случай това, което ни дава убеденост да се усещаме спокойни, е да работим с другите страни. Нека да напомня, че страни, които десетилетия стояха настрана, като Швеция и Финландия, доста бързо желаеха да станат членове на НАТО. Форсираха процеса, тъй като знаеха, че това е единственият метод да се усещат в сигурност.

- Македонският министър председател Димитър Ковачевски сподели, че ще си подаде оставката незабавно откакто мине гласуването за регистриране на българите в конституцията. Но политици в Скопие се надяват, че може да има европейски напън да вдигнем ветото. Бихте ли трансформирали българската позиция за РСМ?

- Категорично не. С реализирането на така наречен френско предложение, вследствие на което беше вдигнато ветото, в действителност диалогът към този момент не е сред България и Северна Македония, а сред РСМ и Европейски Съюз. Това, което се чака, е нашите съседи да изпълнят уговорките, поети пред Европейски Съюз. Няма никаква причина да променяме нашата позиция.

Румина Димитрова

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР