Няма грешка в числата, които вицепремиерът Томислав Дончев изнесе малко

...
Няма грешка в числата, които вицепремиерът Томислав Дончев изнесе малко
Коментари Харесай

България не е сигурна какво е имала предвид ЕК с обявените съкращения на еврофондове

Няма неточност в числата, които вицепремиерът Томислав Дончев изнесе малко откакто европейският комисар по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер показа пред Европейския парламент предлагането на Европейската комисия за бюджета на Европейски Съюз за интервала 2021 – 2027 година (бел. ред. - така наречен многогодишна финансова рамка). Това споделиха от политическия кабинет на Дончев пред Actualno.com.
Припомняме, че вицепремиерът, който дава отговор за европейските фондове в третото държавно управление на Бойко Борисов, разгласи, че за сегашния програмен интервал средствата за кохеизонната политика на Европейски Съюз са в номинален размер (бел. ред. - без да се пресмята инфлацията) от 371 милиарда евро , до момента в който за идващия програмен интервал са в номинален размер от 373 милиарда евро . Пред Екологичен потенциал обаче Йотингер разгласи, че ще има 7% понижение на средствата за кохезионна политика и 5% понижение на средствата за Общата селскостопанска политика (ОСП). Дончев пък сподели, че номиналното предложение за ОСП в този момент е за 371 милиарда евро , а през сегашния програмен интервал са били отделени 411 милиарда евро .
Считам, че това е една съответна база за съпоставяне (бел. ред. - програмен интервал по отношение на програмен период) и се водим от ясното схващане, че всевъзможни други разновидности за сравняване сега са рискови , прецизират от кабинета на вицепремиера. Уточнението беше направено поради въпрос дали България и Йотингер афишират цифри, изхождайки от друга база., споделиха експертите.
Отделно, от кабинета на Томислав Дончев припомнят и, че идната седемгодишна бюджетна рамка ще отразява систематизиране на средства за 27, а не за 28 страни-членки. Начинът, по който ще се пресмята разпределението за обособените страни и кои критерии ще са най-важни занапред ще се разисква , споделят специалистите. " За разлика от предходния интервал, където главен знак е Брутният вътрешен продукт, в идващия ще се вземат поради спомагателни критерии за разпределение на средствата по страни - по линия на миграция, промени на климата и претовареност (с фокус върху младежката заетост). Няма изясненост каква ще е относителната тежест на тези критерии ".
Преговорите за бюджетната рамка стартират още в този момент, до момента в който сме ръководител на Европейски Съюз и България ще би трябвало да има ролята на съдия. След председателството ще можем да наблегнем каква е националната ни позиция, излиза наяве от позицията на Дончев.
Беззаконие = липса на евросредства
Относно предлагането на Европейска комисия за въвеждане на аршин " господство на правото ", който да разреши на Брюксел да санкционира страни, в които законът е фантазия, от кабинета на вицепремиера дадоха отговор, че България се отнася " с нараснало внимание " към нови оферти за разпределение на евросредства.
" Считаме, че всяко авансово изискване за даване на средства от кохезионната политика следва да е подбрано обективно, да има директна връзка сред него и съответните вложения и да не води до преобразяване на тези политики в средство за наказване или " пленник " на триумфите. От една страна е значимо да имаш работеща и ефикасна правосъдна система, само че от друга би трябвало да се внимава фондовете да не се трансфорат в средство за политически напън в обособените страни , тъй като тези фондове са на първо място капиталов запас, а не средство за напън върху държави-членки. В последно време има известна вълна от евроскептицизъм и има риск тези настроения да се подхранват ", гласят точни думи. Няма по какъв начин да е допустима теза, че Западна и Източна Европа имат непреодолими проблеми с върховенството на закона , споделя за край вицепремиерът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР