Няма грешка при поставянето на гривните нито на разменените бебета,

...
Няма грешка при поставянето на гривните нито на разменените бебета,
Коментари Харесай

Директорът на „Шейново“: Няма сгрешени гривни при разменените бебета

Няма неточност при слагането на гривните нито на разменените бебета, нито на майките. Гривните са сложени вярно. Бебетата не са разменени при раждането, размяната е станала по-късно, при първото разпределяне на бебетата. Двете майки не са забелязали. Не е открито и при изписването, гривничките не са били съпоставени.

Това заяви пред медиите шефът на АГ „ Шейново “ доктор Румен Велев. Велев разгласи, че открити отговорни лица ще бъдат дисциплинарно осъдени, ще се носи и правосъдна отговорност. Готов съм да подам и оставка, в случай че се откри нарущаване на процедурите, сподели Велев. Велев сервира извинения на семествата, личния състав на болничното заведение и медиите. Въпреки кошмарната обстановка и явните неточности, позволени от болничното заведение обаче, той се опита да трансферира отговорност и върху двете майки, като изрази подозрение и в тяхното държание.  

Защо по случая се е мълчало?

„ От повече от седмица текат няколко инспекции в нашата болница. В момента, в който разбрах за случая, незабавно подадох сигнал в полицията и проверяващите органи. Искахме да се резервира безмълвие с оглед опазване на персонална информация и персонални данни, тъй като най-потърпевши са двете фамилии. Освен тази инспекция, която тече много бързо и през вчерашния ден стана ясно, че на процедура биологичните родители са изяснени и оттук нататък е въпрос на юридическа процедура двете бебенца да бъдат разменени “, описа Велев. Паралелно в болничното заведение са текли три инспекции за изясняване на обстановката.

Какво се е случило?

„ Част от тази информация може би няма да мога да я споделя, само че няма неточности в гривничките. Бебетата са с верните гривнички. И при гривничките на майките няма неточност. На майката с гривна за бебенце А и е обещано бебенце с гривна Б. Бебетата не са разменени при раждането. Размяната е настъпила по-късно. Когато ги приемем в неонатологично поделение, ние ги слагаме в кошчета. На тези кошчета се слага огромно картонче с името на майката и номер на бебето. Разминаването е станало тогава – при първото разпределяне на бебетата. Това за мен е низ от нелепи случайности и неточност на един човек, който първоначално е объркал нещата “, описа Велев. Гривните не са съпоставени и при изписването от болница.

Съмнения за смущаващи обстоятелства

Въпреки явните свидетелства за нарушавания в процедурите на болничното заведение и кошмарната обстановка, в която се намират двете фамилии, Велев откри съображение да упрекне майките. „ Има някои смущаващи обстоятелства, които не може да си ги разбираем. Няма никакъв предумисъл за размяната на децата. По време на целия престой нито една от майките не е обърнала внимание. При изписване на дечицата тези гривнички не са били съпоставени. Три месеца е дълъг интервал – не е разумно да не си огледа гривничката на бебенцето. Ообено едната майка доста добре съхранява цялата документи “, усъмни се шефът на болничното заведение.

Резултати, санкции и оставки   

Минаха 8 дни от момента, в който уведомих полицията. Не е доста ясно по какъв начин изтече информация, имам версия, тя си е моя персонална. В рамките на 7 дни е свършена доста работа, със подпомагане на фамилиите. В момента в който се откри, че служебни лица, които са нарушили протоколи, ще получат административни санкции, а се носи и правосъдна отговорност. С всички чиновници е говорено. Повече от 30 души бяха разпитани от прокуратурата “, описа Велев. Той изясни, че не е разговарял с майките, само че болничното заведение е декларирала подготвеност да им оказва здравна и психическа помощ. „ Всяко семейство би трябвало да си получи своето бебе “, разяснява Велев.

Въпроси без отговор

Дадените уточнения от управлението на болничното заведение хвърлят повече изясненост по тематиката какво не се е случило, в сравнение с да дават отговори на въпроса какво се е случило. Не е ясно дали става въпрос за систематичен проблем в процедурата, по която се работи, или за неволна единична неточност. Не е ясно и по какъв начин е допустимо тя да бъде позволена най-малко на два разнообразни стадия - при разпределяне на бебетата и при изписване. На въпрос има ли други такива случаи Велев бе безапелационен, че в 30-годишната му процедура се случва за пръв път. Раждали в болничното заведение обаче описват, че и различен път са се случвали неточности при разпределянето на бебетата по стаите, които обаче се виждат в точния момент. 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР