Няма глоба от 19 млн. лева, наложена от Комисията за

...
Няма глоба от 19 млн. лева, наложена от Комисията за
Коментари Харесай

АПИ: Още не сме глобени с 19 млн. лева заради тунел Железница

Няма санкция от 19 млн. лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на Агенцията " Пътна инфраструктура " (АПИ). Това разгласи публично АПИ на уеб страницата си.
Уточнението се прави, защото Комисия за защита на конкуренцията глоби АПИ поради декласиран участник от процедурата за социална поръчка за избор на реализатор при проектирането и строителството на тунел " Железница " от автомагистрала " Струма ". Предвидената по закон санкция е в размер до 10% от цената на подписания контракт. В случая става въпрос за към 19 млн. лв., само че за момента те не са дължими, тъй като определението не преглежда изказванията в жалбата всъщност.
Определението на Комисията за защита на конкуренцията е обвързвано само с допускането на авансово осъществяване на Решение №108 от 6 август 2018 година за класиране на участниците и определянето на реализатор на публичната поръчка, прецизира АПИ.
Ако в периода за показване на мнение по жалбата пред Комисия за защита на конкуренцията възложителят желае авансово осъществяване, какъвто е актуалният случай, Комисия за защита на конкуренцията се произнася с определение. С този акт не се преглеждат изказванията в жалбата всъщност, заради което с него не се дефинира дали обжалваното решение за избор на реализатор е незаконосъобразно или надлежно е законосъобразно. Освен това, глоба в съответния размер /до 10% от цената на договора/ се постанова при положение, че възложителят е сключил контракт за публичната поръчка след позволено авансово осъществяване, което е влезнало в действие и с решението на Комисия за защита на конкуренцията е открито, че обжалваното решение за избор на реализатор е незаконосъобразно. Това не е по този начин в този случай.
Към момента Комисия за защита на конкуренцията не се е произнесла с решение всъщност, т. е. не е разгледала изказванията касаещи законосъобразността на обжалваното решение. Определението, с което е позволено авансово осъществяване не е влезнало в действие, защото не са изтекли законоустановените 3-дни от уведомяването на страните. Не е подписан и контракт за възлагане на публичната поръчка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР