Няма гаранция, че поевтиняването на какаото тази година ще доведе

...
Няма гаранция, че поевтиняването на какаото тази година ще доведе
Коментари Харесай

Ще стане ли шоколадът по-евтин тази година?

Няма гаранция, че поевтиняването на какаото тази година ще докара и до по-достъпни цени на шоколада, написа Ройтерс.

Проучване на фючърсните контракти за какао, сключвани в Лондон, сподели по-рано тази седмица, че цените в края на годината ще бъдат с 10 % по-ниски поради повишеното произвеждане и удара, повлечен от търсенето на фона на коронакризата. Това обаче не значи автоматизирано, че шоколадовите блокчета също ще поевтинеят, частично тъй като какаото е единствено част от нужните съставки и фактори, които дефинират крайната цента.

Търсенето пострада от карантините

Карантинните ограничения, въведени поради ковид, ограничиха импулса да се купува шоколад, защото хората вместо това се концентрираха върху запасяване с съществени артикули. Мрачните стопански вероятности се чака да свият още търсенето на луксове като шоколада през идните месеци, а продажбите по празници като Хелоуин евентуално ще бъдат по-ниски от нормално.

Наред с цената на какаото също така има доста други разноски, които способстват за цената на шоколада. Сред тях са другите съставки като захарта и от време на време мляко или ядки, както и разноските за пакетиране, маркетинг, превоз, налози и облага за търговците на дребно.

Производителите на шоколад по принцип не купуват на фючърсните пазари в Лондон и Ню Йорк, където какаото би трябвало да дава отговор на избрани характерности, само че въпреки всичко не е с задоволително положително качество за доста от шоколадовите артикули.

Вместо това производителите купуват на физическия пазар, където по принцип би трябвало да платят по-висока цена за нужното им качество. За идния сезон 2020/2021, който стартира на 1 октомври, производителите на шоколад ще би трябвало да заплащат в допълнение по 400 $ на звук за какаото от водещи снабдители като Кот д`Ивоар и Гана като част от проект за битка с бедността измежду фермерите.

Възможни са други корекции

Компаниите за шоколад постоянно избират да не трансформират цената на продукта, а по-скоро да поправят размера или качеството.

Производителите на фамозните шоколади Тоблерон (Toblerone) да вземем за пример през 2016 година усилиха дистанцията сред шоколадовите връхчета на емблематичната форма след повишаване на съставките, само че по-късно се върнаха към остарелия стандарт.

Промените могат и да са по-незабележими като по-тънка или по-дебела шоколадова заливка на някои бонбони.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР