Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни

...
Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни
Коментари Харесай

Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото след като доходите ни доближат средноевропейските


Няма официално условие България да вкара еврото, когато приходите ни приближат средноевропейските и аз не виждам причина за такова изискване, само че съм склонен, че е значимо да дискутираме по кое време е най-правилният миг за присъединение към общата валута. Трябва да се проучва по кое време би бил най-хубавият миг за присъединение в бъдеще и това зависи от икономическата обстановка.

Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Атанас Пеканов, вицепремиер по ръководство на европейските средства в служебния кабинет.

На база на емпиричните данни и проучванията, които съм разглеждал и разгласил в отчет, изгодите от присъединението ни към Еврозоната са повече от негативите, само че не би трябвало да пренебрегваме рисковете, уточни вицепремиерът.

Според Пеканов изгодите са свързани с това, че ще се продължи финансово-икономическата интеграция на страната към Европейски Съюз, което ще докара до усилване на репутацията ни. Това, не автоматизирано, само че може да намали лихвените проценти, което да даде спомагателен тласък за вложения в стопанската система, уточни вицепремиерът. Според него един от огромните позитиви е, че България ще стане член на Единния контролен механизъм, а това ще ускори доверието и сигурността на българската банкова система.

Негативите ще са свързани с спомагателни разноски, които ние би трябвало да поемем към Европейския механизъм за непоклатимост - еднократен разход от към един до два % от Брутният вътрешен продукт. Това не е дребна сума, изключително за страна, която през годините фискално е била консервативна и е спестявала от други значими сфери, уточни вицепремиерът. Ще има и еднократен административен разход по прекосяване към новата валута. Риск има и от това, че някои групи от най-уязвими жители могат да бъдат наранени от повишаване на цените. Като цяло не се чака сериозен инфлационен резултат, съобщи Пеканов.

Виждам огромни опасности от съществено инспектиране на проекта, тъй като това ще докара до огромно закъснение и средствата ще дойдат доста по-късно, разяснява вицепремиерът възможната поредна смяна на Националния проект за възобновяване и резистентност.

Във връзка с оферти за актуализация на актуализацията на бюджета за тази година вицепремиерът предизвести, че обстановката в страната ще стане по-трудна през септември - октомври, в случай че се наложат, поради пандемията, спомагателни ограничаващи ограничения, и тогава ще би трябвало да се търси много сериозна поддръжка за бизнеса.

Участието в служебния кабинет е чест и отговорност, когато страната има потребност да се подсигурява стабилността и действието на процесите, към този момент сме поели този ангажимент и, в случай че се наложи, ще би трябвало да го продължим в границите на длъжностен кабинет, разяснява вицепремиерът опцията служебният кабинет да продължи работа, и акцентира, че този ангажимент не е привързан с политическите партии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР