Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни

...
Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни
Коментари Харесай

Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото след като доходите ни нарастнат

" Няма официално условие България да вкара еврото, когато приходите ни приближат средноевропейските и аз не виждам причина за такова изискване ", съобщи Атанас Пеканов, вицепремиер по ръководство на европейските средства в служебния кабинет в изявление за Българска телеграфна агенция. " Съгласен съм обаче, че е значимо да дискутираме по кое време е най-правилният миг за присъединение към общата валута. Това зависи от икономическата обстановка. "

Пеканов разясни, че на база емпиричните данни изгодите от присъединението ни към Еврозоната са повече от негативите, само че не трябва да се не помнят и рисковете.
 Атанас Пеканов: По-добре да имаме добър, в сравнение с претупан План за възобновяване и резистентност Атанас Пеканов: По-добре да имаме добър, в сравнение с претупан План за възобновяване и резистентност
В Националния проект за възобновяване и резистентност е заложен план за медицински хеликоптери за оказване на здравна помощ по въздух...

Според него изгодите са свързани със усилване на доверието и сигурността на банковата ни система, както и с позитивния резултат за репутацията на страната ни. Евентуалното намаляване на лихвените проценти също може да даде спомагателен тласък за вложения. 

Негативите, по думите му, ще са свързани с спомагателни разноски, които ние би трябвало да поемем към Европейския механизъм за непоклатимост - еднократен разход от към 1-2% от Брутният вътрешен продукт. Това не е дребна сума, изключително за страна, която през годините фискално е била консервативна и е спестявала от други значими сфери, уточни Пеканов. Ще има и еднократен административен разход по прекосяване към новата валута. Риск има и от това, че някои групи от най-уязвимите жители могат да бъдат наранени от повишаване на цените, добави вицепремиерът.

 

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР