Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни

...
Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни
Коментари Харесай

Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото, след като доходите ни доближат средноевропейските |

Няма официално условие България да вкара еврото, когато приходите ни приближат средноевропейските. Това заяви служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в изявление за Българска телеграфна агенция. 

" Аз не виждам причина за такова изискване, само че съм склонен, че е значимо да дискутираме по кое време е най-правилният миг за присъединение към общата валута. Трябва да се проучва по кое време би бил най-хубавият миг за присъединение в бъдеще и това зависи от икономическата обстановка ", разяснява още той. 

Според него на база на емпиричните данни и проучванията, които е разгледал и разгласил в отчет, " изгодите от присъединението ни към Еврозоната са повече от негативите, само че не би трябвало да пренебрегваме рисковете ".

Пеканов счита, че изгодите са свързани с продължаването на финансово-икономическата интеграция на страната в Европейски Съюз, което ще се отрази добре върху репутацията на страната.:

" Това не автоматизирано, само че може да намали лихвените проценти, което да даде спомагателен тласък за вложения в стопанската система ", уточни вицепремиерът.

Според него един от огромните позитиви е, че България ще стане член на Единния контролен механизъм, а това ще ускори доверието и сигурността на българската банкова система.

Пеканов означи, че негативите ще са свързани с спомагателни разноски, които страната би трябвало да поеме към Европейския механизъм за непоклатимост - еднократен разход от към един до два % от Брутният вътрешен продукт. Това не е дребна сума, изключително за страна, която през годините фискално е била консервативна и е спестявала от други значими сфери, уточни вицепремиерът.

" Ще има и еднократен административен разход по прекосяване към новата валута. Риск има и от това, че някои групи от най-уязвими жители могат да бъдат наранени от повишаване на цените. Като цяло не се чака сериозен инфлационен резултат ", съобщи още Пеканов.

Вицепремиерът разяснява и възможна смяна на Националния проект за възобновяване и резистентност, като означи:

" Виждам огромни опасности от съществено инспектиране на проекта, тъй като това ще докара до огромно закъснение и средствата ще дойдат доста по-късно. "

Във връзка с актуализацията на бюджета за тази година вицепремиерът предизвести, че обстановката в страната ще стане по-трудна през септември - октомври, в случай че поради пандемията се наложат спомагателни ограничаващи ограничения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР