Няма епидемиологична връзка помежду потвърдените 5 случая на морбили в

...
Няма епидемиологична връзка помежду потвърдените 5 случая на морбили в
Коментари Харесай

Случаите на морбили с различни източници на инфекция

Няма епидемиологична връзка посред доказаните 5 случая на морбили в страната. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Заболяването и при петте случая се демонстрира с висока температура, катарални прояви - хрема и кашлица и макулозен обрив.

В 4 от случаите става въпрос за деца - най-малкото е на годинка и 8 месеца, след него - две деца на годинка и 9 месеца, и едно дете на 3 години. Данните са от Регионалната здравна ревизия в Благоевград.

Петият болен е 37-годишна жена, като казусът е обявен от столичната здравна ревизия.Заразените са с инфекционист и са приети в болница.

И петте случая са доказани лабораторно през вчерашния ден, 13 февруари, в Националната референтна лаборатория " Морбили, паротит и рубеола " към Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).
Там са изследвани и други две контактни деца, без клинична симптоматика, които са с негативен резултат.

При извършените досега епидемиологични изследвания е открито, че лицата не са ваксинирани против морбили и не дават безапелационни данни за контакт с заболели лица.
Вероятно се касае за разнообразни източници на инфекцията, провокирали спорадични болести, пишат от Министерство на здравеопазването.

Здравните органи са издирили общо 145 контактни на заболелите лица, които са под здравно наблюдаване. Към момента измежду тях няма такива с признаци на болестта.

С цел недопускане разпространяването на болестта Министерството на здравеопазването е дало инструкции до здравните инспекции за усилване на контрола и обзор на пациентските листи от общопрактикуващите лекари за неимунизирани деца и за предпочитано обгръщане на всички подлежащи през годината, както и на необхванати лица.

Министерството приканва всички родители да ревизират имунизационния статус на децата си за морбили и при определяне на пропуск или при подозрение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си доктор.

Осигурени са задоволително количества ваксини за осъществяване на имунизация против инфекцията, твърдят здравните управляващи.

Припомняме, при започване на 2017 година в България, вследствие на импорт на морбили от пътуващи до наранени страни, породиха епидемиологични гърмежи в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана.
Бяха открити 165 болни главно измежду ромски деца, като огромната част от заболелите бяха неимунизирани.
Стигна се и до смъртен случай - 10-месечно бебе от пловдивския квартал " Столипиново " умря от шарката.

През 2018 година в България бяха регистрирани 13 случая на болни от морбили, при непознати жители, обитавали в България и при български жители, пътували в страни с епидемиологично разпространяване на болестта.

Морбили е зараза, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният интервал на болестта е до 21 дни и продължава нормално към 9-10 дни. Оплакванията стартират най-често с хрема и кашлица, нараснала температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се покачва до 39-40 градуса и се появява присъщ обрив, първо по лицето, шията и гръдния панер. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят затруднения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на болест е единствено индивидът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при непосредствен и пряк контакт най-много в затворени пространства. След преболедуване се построява дълготраен доживотен имунитет.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР