Няма енергийна криза, има криза от невежество. Фразата неизменно води

...
Няма енергийна криза, има криза от невежество. Фразата неизменно води
Коментари Харесай

Зелена светлина: Биофотоволтаици

Няма енергийна рецесия, има рецесия от незнание. Фразата непроменяемо води към името Илия Вълков, прочут на света повече като Юл Браун, откривателят на Брауновия газ. Чистата енергийна примес продължава да е обгърната в тайнственост. А фразата добива нови измерения.

Университетът в Кеймбридж неотдавна показва по какъв начин незнанието в енергийната сфера може да бъде преборено с помощта на… водораслите. Тяхната фотосинтеза, съчетана с познатите фотоволтаични детайли, роди нова слънчева клетка с многообещаваща успеваемост. Технологията е наречена БИОФОТОВОЛТАИК. Тя и способна да създава електричество като синтетична слънчева клетка, само че го прави благодарение на органични материали.

Специално селектираните водорасли са разпределени в кардинално нова система. Тя се състои от две камери, в които протичат процесите на генериране на електрони посредством фотосинтеза и превръщането на електроните в електричество. Миниатюрните детайли са пет пъти по-ефективни от предходното потомство кафези, които използваха единствено една камера.

Засега те имат да догонват индикаторите на синтетичните фотоволтаици. Учените, обаче, са окуражени от многочислените преимущества на клетките, при които водораслите заместват силиция. Водораслите нарастват и се разделят естествено, което ги трансформира в на ниска цена запас. Той безусловно може да бъде отглеждан в домашна среда. Двукамерните кафези от ново потомство пък разрешават директното произвеждане на електричество и складирането му за приложимост през нощните часове.

Учените виждат благоприятни условия за приложение на технологията най-много в региони със едва развита електропреносна мрежа и с обилие от слънчева светлина. Земеделските зони в Африка надали са единствените, които биха могли да се възползват от достиженията на откривателите от Кеймбридж. Към сходни технологии, които обезпечават енергийна незвисимост, има все по-голям интерес на всички места по света.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР