Няма две мнения, че кризата с коронавируса сложи край на

...
Няма две мнения, че кризата с коронавируса сложи край на
Коментари Харесай

Безработицата - под очакванията, но не и незначителна

Няма две отзиви, че рецесията с ковид постави завършек на рекордните достижения на пазара на труда, които бяхме привикнали да следим през последните няколко години. Съдейки по данните от последните една-две седмици обаче наподобява и че ударът по заетостта не е бил толкоз тежък, колкото мнозина чакаха след оповестяването на ограниченията и фактическото запрещение на активността на цели браншове на стопанската система за два месеца. По тази причина, Андриян Николов от Института за пазарна стопанска система разгледжа въздействието на рецесията и ограничаващите ограничения върху обособените стопански действия през данните за безработицата, събрани от Агенцията по заетостта в хода ѝ.

Трябва да стартираме с уточнението, че " разплитането " на чистия резултат на рецесията е нелека задача, защото генерирането на нова безработица е част от естественото действие на пазара на труда; рухването ѝ под избрани граници даже навежда на мисълта за ниска еластичност на трудовия пазар. Освен това, отвън изгубилите работата си в резултат на директното запрещение на избрани действия (ресторанти, питейни заведения, спортни събития, просвета, транспорт), има и непряко наранени - от обвързваните браншове, които в естествени времена обслужват затворените, до заводи, спрели работа поради неналичието на поръчки от западните си сътрудници. Накрая, надалеч не е без значение и резултатът на политиките за опазване на работни места, най-много по линията на схемата " 60-40 ".

Според данни от Агенцията по заетостта сред 13 март и 22 май общият брой на новорегистрираните безработни е 137 хиляди души, от които 88 хиляди души са директно наранени от рецесията. Трябва да отбележим, че това число е под някои доста упования (за съпоставяне, виж прогнозата на ИПИ по сектори), които сочеха към над 200 хиляди нови безработните, даже и да допуснем, че и част от петдесетте хиляди безработни, които не са показали рецесията като причина за загубата на работата си, са били наранени от нея. Разбира се, доколкото рецесията към момента не е свършила и възобновяване на трудовия пазар не е почнало, е рано да вършим крайни изводи. По-интересни обаче са данните за браншовете, от които идват новите безработни, показани в графики 1 и 2 по-долу, които дават визия за тежестта на удара, нанесен им от рецесията.
 Снимка 481445
Източник:

Очаквано, най-вече са новите безработни в хотелиерството и ресторантьорството - секторът, огромна част от чиято активност (практическа цялата, с изключение на доставките на храни и питиета по домовете) беше спряна. В общия случай компаниите в него не разполагат със обилни спестявания, които да могат да покрият внезапно стесняване на приходите съвсем до нула, а служащите са по-често млади и с не изключително високо обучение и квалификации. Въпреки това, загубата на работни места в туризма към този момент е много под упованията - новорегистрираните безработни в бранша са 29,7 хиляди и са малко над 16% от всички заети в него съгласно данните за целия бранш за 2019 година Трябва да имаме поради обаче, че за разлика от други браншове на стопанската система, резултатът от рецесията върху туризма ще е много по-траен - вероятността летният сезон да е в пъти по-слаб от предходните е доста огромна, а има общини, където секторът образува повече от половината претовареност. Прогнозирането по кое време страховете от интернационално пътешестване ще намалеят, всички ограничавания ще паднат и задграничните туристи ще се върнат по Черноморието е още по-трудно, само че наподобява евентуално туристическият отрасъл да не се възвърне години наред, което да принуди до неотдавна заетите в него да потърсят работа в други браншове.

Откъм брой служащи, вторият най-засегнат бранш е търговията с 16,2 хиляди нови безработни. Тъй като това е вторият максимален отрасъл след промишлеността обаче, резултатът е релативно дребен - 3% от всички заети. Предвид, че активността на супермаркетите не беше прекратена, а онлайн търговията даже изпитваше дефицит на служащи в хода на рецесията, най-вероятно загубата на работни места идва от дребните магазини и откритите пазари, които срещаха повече компликации, и поради рестриктивните мерки, и поради по-големите терзания към опциите им да поддържат прецизна хигиена.
 Снимка 481446
Източник:

Данните на АЗ разделят леката и тежката индустрия на две елементи, само че тук ги преглеждаме дружно. Също като при търговията, ударът по заетостта е почти 3%, само че става дума за 18,7 хиляди души. Възстановяването в този бранш, изключително за предприятията, които работят преди всичко за експорт, обаче значително зависи от оживяването на икономическата интензивност на западноевропейските пазари, които на този стадий наподобяват по-сериозно наранени.

Въпреки че строителството значително продължи да работи в хода на рецесията по линия на дотъкмяване на към този момент започнатите обекти, и там са изгубени над 3 хиляди работни места. За разлика от множеството браншове обаче, тук евентуално свиването на заетостта ще продължи и през идващите месеци, поради предстоящото понижаване на търсенето на нови жилища и офис площи. Новите безработни в превоза пък са 4,3 хиляди, което отразява внезапното стесняване най-много на пътническия превоз в хода на рецесията. Тук възобновяване е обвързвано най-вече с упованията за положението на туризма, които на този стадий не са изключително оптимистични.

Струва си да маркираме и другия процес на събитията във високотехнологичния бранш. Докато при осведомителните и информационните технологии новите безработни са 750, то в административните и професионалните действия (значителна част от тях са кол-центрове и аутсорсинг на услуги като цяло) те са над 2 хиляди. Тези разлики значително отразяват гъвкавостта на самите работни места и способността им бързо да се реорганизират към модел на отдалечена работа - до момента в който за ИКТ компаниите това се оказа релативно лесна задача, в аутсорсинг бранша преходът е по-труден.

Голям е и ударът върху развлекателния бранш - макар че в " просвета, забавление и спорт " работата си са изгубили 2,9 хиляди души, те съставляват над 5% от заетите в бранша. Вероятно този бранш е понесъл даже повече вреди, поради огромния брой самонаети в него, които нямат право на обезщетение за безработица, и надлежно даже и да са изгубили работата си, няма по какъв начин да попадат в статистиката на АЗ. Доколкото на този стадий не се знае по кое време ще се възстановят огромните спортни събития и фестивалите и дали концертите и кината ще проработят постарому, заетостта в отрасла също наподобява в по-дългосрочен риск.

В този текст успяхме единствено да маркираме най-общите измерения на свиването на пазара на труда в обособените стопански действия. Ако би трябвало да обобщим, към този момент пазарът на труда, изключително отвън туризма и развлеченията, устоя на рецесията по-добре от упованието. Прекалено рано е обаче да разгласяваме завършек на спада и завръщане към естествения икономически живот, а работата по възобновяване едвам в този момент стартира.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР