Няма две еднакви мнения. Няма и две еднакви деца, нито

...
Няма две еднакви мнения. Няма и две еднакви деца, нито
Коментари Харесай

Учителят бунтар Мария Веласкес

" Няма две идентични отзиви. Няма и две идентични деца, нито двама идентични учители. Идеята е да уважаваш другия и това, което той мисли " – това е едно от посланията, които Мария Веласкес желае да съобщи на своите възпитаници. Иска да им покаже другите гледни точки. Да разшири кръгозора им. Да ги научи да имат вяра в себе си, само че и в другите към тях. Зад гърба й, върху зелените стени на светлата класната стая, е и един от резултатите от тези старания - графитът Respect for everyone (от англ. – " Уважение за всеки " ).

Той е изрисуван от възпитаници на Мария във врачанското главно учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий ", където тя преподава изобразително изкуство и музика от 2016 година като участник в програмата на фондация " Заедно в час " – организация, която работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено обучение, без значение от това къде живее и учи и какви са опциите на фамилията му.

Идеята за графита се появява в един от часовете през образователната година, когато Мария и учениците й беседват за това какво е най-важно в връзките с близките. Още на идващия ден един от учениците се появя с лист с нарисувания графит в ръка: " Госпожо, аз съм подготвен ". В началото на работата се събират доста деца – даже от прилежащи класове и други учебни заведения. А когато по-нататък ентусиазмът пада и учениците се обезкуражават, че графитът въобще в миналото ще се получи, учителката им не се отхвърля да им демонстрира силата на постоянството и търпението в името на огромната цел. " Основното, което желаех да обясня на децата е, че не е значимо да си напишеш името със спрея и да кажеш, че това е графит ", споделя Мария, " в случай че вложиш смисъл в графита, в случай че вложиш усърдие, то тогава е изкуство. "

Така и става – учениците се залавят за работа, след няколко месеца графитът е подготвен и става основата за още диалози за уважението към разликата и връзките сред хората.

От началото на юли Мария Веласкес към този момент образова и новите учители от програмата на " Заедно в час ", които ще влязат в класните стаи през септември. Една от тематиките, на които ще акцентира е построяването на просвета на класната стая и доверие сред учениците и учителя. Защото, както споделя Мария, " в случай че желаеме нещата да се случват, би трябвало да стартираме от децата. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР