Няма две еднакви деца и не мисля, че трябва да

...
Няма две еднакви деца и не мисля, че трябва да
Коментари Харесай

Работилница за бавни колела

" Няма две идентични деца и не мисля, че би трябвало да има две идентични колела ", уверен е Чавдар Чотов, който стартира бизнеса си поради своето дете.

© Цветелина Белутова

Всеки от велосипедите на " Лисичка " има собствен личен дизайн - най-често по концепция на клиента, което ги прави неповторими - като децата, за които са основани.Чавдар Чотов знае какво е чувството да работиш в офис. И не му харесва. Може би по тази причина от години търси способи да прекарва време отвън корпоративния свят – като инструктор по ски и сноуборд, тандемен водач с парапланер, преподавател по сърф, катерач. А от към две години и като майстор със личен прохождащ бизнес – направа на детски баланс колелета. Към днешна дата отдолу под ръцете му са излезли над 30 велосипеда, всеки един от тях със личен несравним външен тип, автограф от основателя му, сериен номер и история.

" Всяко дете е неповторимо и заслужава неповторимо колело ", уверен е младият занаятчия. Това е и мотото на неговата " Лисичка – работилница ЗА мудни колела " в остарелия занаятчийски квартал " Капана " в Пловдив. А историята й води началото си от един детски рожден ден и една палатка в планината.

В търсене на салдото

Всичко стартира малко преди синът на Чавдар Чотов да навърши година. По това време младият татко работи за един от водещите производители на колела в страната – пловдивската " Лидер - 96 ", и търси уместно колело за първия рожден ден на детето. Задачата обаче се оказва безуспешна. " Нищо не му харесах – нито от България, нито от чужбина. И просто си споделих дай да опитвам да направя едно ", споделя Чаво, както го назовават всички. " Харесах си от 2-3 места хрумвания и взех решение да ги събера в едно ", добавя той.

Илюстрация
От цялото колело 80-85% го върша аз, споделя Чаво

От цялото колело 80-85% го върша аз, споделя Чаво

Автор: Цветелина Белутова

Пловдивският производител на колела " Лидер - 96 " удвоява потенциала си с нов цех за 150-180 хиляди бройки годишно, като задачата му е да прави повече колелета от междинен и висок клас
4 авг 2017
Най-новият български велостартъп се цели към пазара на планинското колоездене
7 юли 2017
С развиването на Пловдив дребната зона в центъра се трансформира от културна в туристическа зона и това се отрази на наемите
19 май 2017
Представители на три български плана описват какво е добре да се прави и какво не
21 апр 2017
Какви спортове и трендове ще образуват дейния метод на живот през 2017 година
20 яну 2017
Христо Войводов стартира с колани от кожени отрязъци, а от две години прави ръчно мъжки обувки
9 дек 2016 И по този начин, въоръжен с възторг, самообладание и три инструмента, за два месеца, като се труди в един гараж след работа, основава първия си детски ръчно направен велосипед. Оттам колелото се завърта – познати и другари му оферират да стартира да се занимава по-сериозно с това и той взема решение да опита. " И без това желаех да се махна от работата в офис и от корпоративните истории и взех решение, че просто ще се опитвам да си направя мой си бранд, наех помещение и по този начин... " споделя пловдивчанинът. Допълнителна мотивация идва и от, за които Чотов работи известно време, откакто напуща " Лидер – 96 ". " Те ме въодушевиха в действителност да поема риска и да почна да работя за себе си, тъй като и те по този начин бяха почнали ", споделя той.

" И по този начин стартира всичко – тъй като не открих първокласен артикул на пазара, който да си купя ", обобщава младият бизнесмен. И добавя, че времето ще покаже дали е разкрил пазарна ниша. Любопитна част от историята му е и това, че самата " Лисичка " го намира няколко години по-рано, в планината. " Спях в тревата и една нощ ме разсъни една лисица, която ме хапеше по обувката. Тогава си резервирах името на страница във Фейсбук, без да знам защо ще е – и по този начин в един миг то си пристигна ", споделя той.

Пътят на един велосипед

" 80-85% от цялото колело го извършвам аз, единственото нещо, което ми вършат външно, е грубото изрязване на заготовката за рамката ", изяснява майсторът. Всичко останало прави на ръка, като употребява машини единствено за шлайфането и пробиването на дупки за сглабящите детайли. Пътят на колелетата му стартира от вносни плоскости от брезов шперплат, от които се изрязват профилите, които след това се трансформират в рамката на велосипеда. Този материал разрешава постигането на оптималната лекост на колелетата – под 4 кг, а с помощта на дизайна им височината на велосипедите може да се контролира с израстването на детето, тъй че да могат да се карат най-малко 2-3 години.

След машинното жестоко изрязване Чотов самичък огъва и сглобява профилите за рамката и за седалката на колелото. Тя също се изрязва от шперплат, огъва се, с цел да не се изсулва дупето на детето, шлайфа се тънко и се инсталира, след което се тапицира с естествена кожа. Разказва, че е опитал да аутсорсне тази активност, само че експертите тапицери, към които се обърнал със питане какъв брой би му коствало това, го поучават да продължи да я прави самичък, като му дават насоки за усъвършенствания. Така направата и сглобяването остават съвсем напълно персонално негово дело, а единствените елементи, които купува подготвени, са джантите с гумите – внасяни от " Лидер - 96 " от Китай, и гумените ръкохватки за дръжките на кормилото.

След сглобяването, което в този момент му лишава към 1-2 дни, защото си е подготвил множеството заготовки, за основаването на едно колело са нужни още два-три дни за гравиране, изобразяване и лакиране на дървените елементи – според от сложността на графичния план. Всъщност точно графичното оформление прави велосипедите на " Лисичка " същински уникати.

Първото колело, което основава за сина си, е гравирано с претекстове от Малкия принц, за изработването на които Чавдар Чотов тогава употребява поялник. Сега работи с пирограф, лакове и бои на водна основа, с които трансформира всяко колело в само по рода си. " Няма две идентични деца и не мисля, че би трябвало да има две идентични колела ", акцентира основателят им.

След като към този момент има заготовки, завършването на едно колело лишава 3-5 дни - за сглобяване,гравиране, изобразяване и лакиране

Фотограф: Цветелина Белутова Обикновено дизайнът е по задание на клиентите, само че от време на време се въодушевява и за планове по своя концепция – като да вземем за пример велосипед, отдаден на 70-годишнината от плаването на сала Кон-Тики, с който норвежкият откривател Тур Хейердал прекосява Тихия океан от крайбрежията на Перу до островите на Полинезия. Сред предизвикателните графични планове, за които споделя, е и този, поръчан от дама от София, която е обожател на футуризма в изобразителното изкуство и желае велосипед с претекстове от платната на италианския художник Фортунато Деперо.

Със лични сили

Бутиковият темперамент на работата я прави по-интересна, само че също по този начин и по-предизвикателна, защото планирането на производството е доста по-трудно. По-високата цена на велосипедите също затруднява продажбата им на без друго ограничавания български пазар, където концепцията за баланс колелета към момента не е толкоз публикувана, колкото е на запад да вземем за пример. " В момента в България ги продавам за 280 лева, само че на процедура това ми дава много дребна надценка най-после ", показва Чотов, като изяснява, че сега включената в крайната цена стойност на труда му е с разценка от порядъка на 30 стотинки на час, в които влизат 8-10 часа изобразяване.

Ето за какво на процедура сега възвращаемост от начинанието, което е финансирано напълно със лични средства, към момента няма. " Общо взето за тези две години не съм си покрил наемите даже ", споделя той. За да посреща разноските към работилницата си, Чотов се занимава с разнообразни странични планове, като да вземем за пример поправки по заведения и по домовете, летателни часове като инструктор по парапланер и други " Правя всевъзможни други странични неща, с цел да мога да съм тук. Което за момента беше ОК, само че може би следващата година към този момент ще бъде друго ", изяснява той.

Разликата идва от това, че в този момент, две години по-късно, към този момент е подготвен да направи идната крачка в развиването на бизнеса и да разшири производството. Това от своя страна вероятно би му разрешило да смъкна малко крайната цена, само че даже и по този начин тя би била доста по-висока по отношение на продаваните за по 50-60 лева фабричен баланс колелета, внасяни от Китай да вземем за пример.

От най-ниското състояние на седалката до най-високото има разлика от 16 см, което разрешава височината на велосипедите да се контролира с израстването на детето, тъй че да могат да се карат най-малко 2-3 години.

Фотограф: Цветелина Белутова Отделно от това, самият Чотов признава, че досега не е наблягал изключително доста на рекламата на бизнеса си, защото първоначално не е бил напълно сигурен, че е основал задоволително добър артикул. " Сега съм 100% сигурен, че към този момент няма накъде повече да го докосвам – като структура и като материал. След две години към този момент дръзвам да настоявам, че общо взето като развой и като качество на производството напълно умерено мога да се измервам с англичаните, французите и американците, които вършат от години колела ", акцентира предприемачът.

Главното предизвикателство пред разширението на бизнеса обаче се оказва въпросът по какъв начин тъкмо да го направи. " Защото в последна сметка задачата да се махна от " Лидер - 96 " беше да изляза от офис и да работя с ръцете си. И в случай че в този момент взема заем или аплайвам за финансиране по европроект или диря благоприятни условия за crowdfunding, ще си наема 10 индивида, ще си купя машини и ще вляза в офис. Но пък с цел да продавам 500 колела на месец и да има смисъл от това нещо, би трябвало да вляза в офис ", изяснява алтернативата си младият занаятчия. Същевременно признава, че точно неналичието на екип, а не набирането на средства е главният му проблем, защото сега прави всичко самичък – закупуване на частите, направа на колелетата, реклама – а това прави цялото начинание доста времеемко.

Все отново, до момента в който търси решение на алтернативата на растежа, не стопира да развива бизнеса в други посоки. Например към производството на велосипедите прибавя и разнообразни аксесоари – ленти, с които колелетата да могат да се носят на рамо от родителите, когато децата се уморят да ги карат, или пък ключета и принадлежности, с които клиентите да могат да контролират височината на седалката, когато детето им порасне. Работи и по други планове – да вземем за пример за даване на колела чартърен.

Междувременно създава и онлайн магазин, който да му разреши да усили продажбите си в чужбина " на някаква съответна цена ". От трийсетината колелета, които е основал досега, отвън страната са отпътували 2-3, само че като цяло продажбите му са в България, а опциите тук са лимитирани. " Пазарът е главно София и отново приказваме за към 20-30 колела на година ", изяснява Чотов.

Отделно от това се занимава и със странични планове, като да вземем за пример произвеждане на баланс бордове, които сходно на баланс колелетата оказват помощ за по-бързото развиване на вестибуларния уред на децата. " Не съм спрял да мисля за това – желая да върша неща за деца, които ги развиват и им оказват помощ да станат по-спортни ", споделя младият бизнесмен.
Q&A

Кои са съперниците ви?

Има две български компании, които вършат детски баланс колелета, като едната в действителност май към този момент не ги създава. Другата пък в действителност е компания за мебели и тъй като имат нужните машини, вършат и един дизайн на детско колело, което е много по-евтино. Но аз не се считам толкоз за компания, що се касае за майстор, и не се съпоставям с тях нито като размер, нито като качество. По-скоро се съпоставям с всякакви британски, френски и немски марки, които са най-хубавите.

Кое прави велосипедите на " Лисичка " разнообразни?

Имах няколко съществени цели, когато започнах да създавам първото си колело. Едната ми цел беше тегло, другата беше по какъв начин на минимално тегло да реализира оптималната издръжливост. Аз съм 70 кг и да вземем за пример на колелото " Кон-Тики " се качвам и с вдигнати крайници мога да го блъскам, без да мръдне – съгласно мен здравината му е впечатляваща. И третата цел беше да употребявам оптимално естествени материали.

Друго нещо, което желаех, е колелото да може да се употребява не едно лято, а три. И по тази причина при моето колело цялата структура пораства - от най-ниското състояние на седалката до най-високото има разлика от 16 см. Отделно от това, с увеличението на височината се понижава и ъгълът сред вилката и рамката, което разрешава на детето с времето, откакто към този момент се е научило да кара, да прави и по-остри завои.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР