Няма друга държава, като България, с толкова лесен достъп до

Няма друга държава, като България, с толкова лесен достъп до ...

Няма друга държава с толкова лесен достъп до лекар-специалист, смята директорът на "Пирогов".Няма друга държава, като България, с толкова лесен достъп до лекар-специалист, каза днес по БНТ изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той допълни, че българите стигат до експерта за максимум 48 часа, докато по света се обикаля със седмици, като се минава през различни лекари.

Коментирайки заплащането за лечение проф. Балтов подчерта, че няма как най-съвременните методи за лечение да се покриват изцяло от здравната ката. "Променят се много от стандартите на лечение. Искаме да живеем по-добре и с по-добро качество на живот. Искаме по-бързо да излизаме от болниците и ако е възможно лечението ни да е еднодневна хирургия и след това отново да се връщаме на работните си места. Това струва много пари", аргументира се той.

Директорът на "Пирогов" допълни, че дори при заплащане за лечение, цените са много по-ниско от европейските. Като проблем пред здравеопазването проф. Асен Балтов посочи твърде големият брой болници. "400 болници на 7 млн. души, а знаете колко от тях живеят в страната, е твърде много. Дори една Германия закрива по 100 болници годишно", аргументира се той.

Проф. Асен Балтов говори и за инициативата на "Пирогов" телемедицина, която предвижда сключване на договори между спешният център и болници от цялата страна за оказване на експертна помощ при сложни случаи. Консултациите ще стават в реално време, като специалистите в "Пирогов" виждат, това което виждат колегите им на място. Предвижда се да има и дежурни екипи, които да могат да тръгнат веднага, ако има нужда от по-специализирана намеса. За момента това е само идея и предстои нейната реализация.

Коментирайки парите за здраве, директорът на "Пирогов" посочи, че отпусканите допълнителни 50 млн. лева от резерва на НЗОК са за това да се подпомогнат и остойностят пътеките, свързани с педиатрията, които от дълги години са недофинансирани и имат нужда от увеличаване на тяхната себестойност.

"Пари ще бъдат насочени и към пулмологията, където също са много ниски пътеките. Идеята е да бъдат подпомогнати тези структури, като същевременно на болниците ще бъде осигурена възможност "да поемат глътка въздух" и да бъдат увеличени и трудовите възнаграждения на хората, които работят в тези специалности, каза проф Балтов.

Той прогнозира, че тази година ще се достигне праг на насищане, тъй като за болниците и болничната помощ вече са отпуснати толкова средства от Здравната каса, че те може би няма да могат да изпълнят лимитите, които са заложени до края на годината.

Проф. Балтов подчерта, че това са пари, които се отпускат за болнична дейност. Ако говорим за източване, допълни той, трябва да се насочим към другата голяма група - това са фармацевтичните продукти. Там е големият проблем в момента. Там е пробивът, защото всяка година излизат нови медикаменти и е нормално да искаме да сме в крак с най-новото и най-модерното, но понякога най-новото е прекалено скъпо", обобщи той.

Източник: dnevnik.bg