Няма друг човек в България, освен изпълняващия функциите президент на

...
Няма друг човек в България, освен изпълняващия функциите президент на
Коментари Харесай

Бекенбауер считал България за своя втора родина

Няма различен човек в България, с изключение на изпълняващия функционалностите президент на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов, който да познава по-близо Франц Бекенбауер. Легендата на немския и международния футбол умря в понеделник на 78-годишна възраст.

Михаил Касабов описа пред Българска телеграфна агенция за връзките и другарството си с именития Кайзер Франц, както беше прочут Бекенбауер.

Оказва, че се двамата са се срещнали година след втората международна купа на немския народен тим по футбол - през 1975-а година. Въпреки натоварената си стратегия и подготовка за пътешестване Германия, Михаил Касабов откри време за диалог.

Почти цялата кариера на емблематичния грациозен бранител минава в родния му клуб Байерн (Мюнхен). Той е капитан на Германия, която става Световен първенец през 1974-а година. А през 1990-а - годината на обединяването на двете Германии, извежда страната до Световна купа по футбол и като треньор. Едва ли има друга персона в Германия с всички вероятни титли, а по-късно и да заема високи управителни постове, както в Байерн, по този начин и в немския футбол.

" Познавам го от 1975-а година, когато той към момента беше футболист и на върха на славата си. Това са към този момент 48 години страхотни връзки. С времето станахме доста близки, построи се едно чисто човешко другарство ", стартира Михаил Касабов.

Самият Бекенбауер е идвал доста пъти в България, връзките му с нашата страна са доста мощни. Освен, че му беше присъдена почетната степен Доктор хонорис идея на Националната спортна академия, една от залите там носи неговото име. Германската футболна икона неведнъж е заявявал своята благодарност и почитание към академичната общественост на НСА. Бил е преподавател и формален посетител на значими събития в Академията, а също и неин донор.

" Франц Бекенбауер смяташе България за своя втора татковина и това в действителност е по този начин. Действително, през годините сме си говорили, че той в никакъв случай не е посещавал друга страна толкоз доста пъти и толкоз постоянно, колкото нашата страна. Включително е идвал и вкъщи. На първо място Франц си остана до последно един доста земен, добър човек. Много по-малки от него футболисти са се величаели и са се считали за звезди, а той не. Беше и си остана човек от народа. Баща му е бил пощальон, а майка му - стопанка, тъй че ви е ясно от каква обществена каста излиза. И през целия си живот си остана подобен - в никакъв случай не се смяташе за огромната работа ", продължава Касабов.

" За неговите визити и отношението му към България считам, че се знае всичко или съвсем всичко. Искам да кажа, че доста пъти е помагал на българския футбол, а също по този начин и на българи отвън футбола без да го акцентира. Няма смисъл да влизам в елементи за отношението му към нашата федерация през всичкото това време, то се знае. Чрез своята Фондация Бекенбауер помагаше на доста някогашни български футболисти, а също по този начин и на елементарни хора. Той сътвори тази фондация през 1982-а година, когато приключи кариерата си. Всички доходи от билети и дарения след неговия сетен мач влязоха в тази фондация и тя оперираше с тези средства. Помня, че когато реши да основе фондацията си, той сподели: " Футболът ми е дал в този живот толкоз доста, че е редно аз да стартира да връщам този жест ", продължава дългогодишният български футболен началник.

" Милиони евро са изпратени от неговата фондация в помощ на дела, за които хората не знаят от кое място идват парите. В България той е дарявал НСА, Домове за сираци, както и хора в потребност и със здравословни проблеми. И по никакъв метод не е изтъквал, че това е негова заслуга. Такъв човек беше до последно ", сподели още Касабов.
 Петър Величков е подготвен да съобщи Михаил Касабов на прокуратурата
Петър Величков е подготвен да съобщи Михаил Касабов на прокуратурата

Да бъде по този начин добър да съблюдава закона, прикани членът на екипа на Бербатов
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР