- Няма друг Бог, освен Него. Така светецът без страх

...
- Няма друг Бог, освен Него. Така светецът без страх
Коментари Харесай

Ето Какво Повеляват Народните Традиции За Днешния Светъл Празник!

- Няма различен Бог, с изключение на Него.

Така светецът без боязън засвидетелствал своята религия в Христа, за което бил подложен на жестоки изтезания: закачили го на дърво и немилосърдно стъргали тялото му с стоманени оръдия. След това дръзновеният Христов изповедник бил изпратен в Константинопол и там още веднъж бил подложен на същото тежко тестване. После мъчителите почнали да разтягат тялото му с такава мощ, че костите му излезли от ставите; освен това одирали кожата му във тип на ремъци и пробождали тялото му с нажежени стоманени игли.

Свети Василий мъжествено претърпял тези мъчения, като бил подкрепян от Божествената мощ. Накрая мъчителите го хвърлили в нажежена пещ. Запазен от Божията мощ незасегнат, той бил отведен във вериги от Константинопол в Кесария и там бил наказан на скъсване от зверове. С гореща молитва свети Василий очаквал страдалчески венец и го получил, откакто бил раздран от лъвица (Василий потърпевш към 362 година)

Някои от сродниците и приятелите на светия мъченик деликатно събрали свещените му остатъци, помазали ги с благовония, обвили ги в повивки и ги погребали с чест. Впоследствие при гробницата на светия страдалец бил издигнат храм.

2. Св. мъченица Дросида, щерка на император Траян († 104-117 г.)
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР