Няма документ с приети искания само за България. Това каза

...
Няма документ с приети искания само за България. Това каза
Коментари Харесай

Ковачевски: Няма документ с приети искания само на България

Няма документ с признати претенции единствено за България. Това сподели македонският министър председател Димитър Ковачевски за " Канал 5 ".

Той разяснява до каква степен Република Северна Македония и България са покрай взаимно задоволително решение за участието на Скопие в Европейския съюз (ЕС).

Премиерът акцентира, че не би трябвало да има опасения, че има документ, в който настояванията се одобряват единствено от едната страна.

" Споменава се и рамката за договаряния, само че рамката за договаряния е многостранен документ, който е утвърден от всички страни членки на Европейски Съюз и който в последна сметка също би трябвало да одобрим. Това е документ, във връзка с който множеството европейски страни не позволяват двустранност на рамката, като се има поради, че рамката са договаряния с Европейски Съюз и хармонизация, т.е. пътят, по който една страна се интегрира в Европейски Съюз ", сподели Ковачевски.

По мотив изказването на президента на Франция Еманюел Макрон и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел за основаването на европейска политическа общественост, която да включва всички европейски страни, които не са членки на Европейски Съюз, министър председателят Ковачевски сподели, че това предложение ще бъде повече за страни, които би трябвало да дават отговор на критериите за започване на процеса на интеграция в Европейски Съюз като Украйна, Молдова, Грузия.

" На процедура имаме развой, който се дефинира точно по предложение на президента Макрон за присъединение към Европейски Съюз посредством групиране на глави. Като илюстрация, към този момент имаме 45% законодателство, приведено в сходство с Европейски Съюз. Ако погледнете сравнението на нашето сходство и хармонизация с европейското законодателство, прилежащите страни, които договарят и след 10 години, имаме по-голямо сходство с европейското законодателство. Изпълнихме всички условия за започване на договаряния, по въпроса за сходството и позицията на институциите, за позитивните доклади. Направихме всичко от наша страна ", сподели министър председателят Ковачевски.

Той акцентира, че позициите на Македония са съгласувани в гласуваната от Асамблеята декларация и са подкрепени от всички политически партии и това са позициите, на които държавното управление се придържа в договарянията с България.

" Съвместните решения, както споделих няколко пъти, би трябвало да се основават на европейски полезности, на опазване на достолепието на жителите на двете страни, тъй като единствено по този начин ще имаме основа за създаване на добросъседски връзки и бърза интеграция в Европейски Съюз ", сподели Ковачевски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР