Няма дискриминация в предложението да се отпускат стипендии за ромски

...
Няма дискриминация в предложението да се отпускат стипендии за ромски
Коментари Харесай

КЗД: Няма дискриминация ромските ученици да вземат стипендии по специален проект

Няма дискриминация в предлагането да се отпускат стипендии за ромски възпитаници. Това е решила Комисията за отбрана от дискриминирането, откакто съдружие " Азбукари " внесе сигнал зо случая, който се разгоря през 2016 година. За това оповестява ръководителят на сдружението Цвета Кирилова във Фейсбук.

Пред кореспондент на от пресцентъра на КЗД потвърдиха за решението, като обявиха, че то е взето на 12 юли. По закон решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период, а при подобен сюжет ще се стигне и до съд.
Припомняме, че до сигнала се стигна откакто Министерството на образованието разгласи преди две години (бел. ред. - по времето на Меглена Кунева), че ще бъдат отпускани стипендии в размер на 30 евро на месец за ромски възпитаници, които имат триумф над 3,50. Тогава ведомството разгласи, че по този метод ще се насърчат децата от етноса да завършат приблизително обучение и да продължат да учат по-късно в университет. Стипендиите бяха част от взаимен план, като се предвиждаше 60% от средствата да идват от Ромския учебен фонд, а 40% дава МОН. Предвиждаше се и стипендиите да са 600 на брой – по 200 за IX и X клас, и по 100 за XI и XII клас . За да вземеш стипендия по плана, би трябвало да имаш най-малък триумф 3.50. Има обаче в допълнение разделяне, с още две равнища – над 4.50 и над 5.50. От втората година на приемане на стипендиите, размерът им зависи от триумфа според трите равнища – 3.50-4.49, 4.50-5.49 и над 5.50. От изискванията не стана ясно обаче какви са критериите за установяване на точния размер на стипендията, в случай че триумфът е по-висок от " добър ".
Отделно, не всички младежи от ромски генезис в гимназиална фаза на образование могат да аплайват за стипендиите . Нямат право да получават стипендия деца, които вземат стипендии по други планове, както и възпитаници, които учат в специфични учебни заведения - оздравителни; за деца с умствена изостаналост; възпитателни учебни заведения интернати (ВУИ); социално-педагогически интернати; за деца с повреден слух, с нарушено зрение и логопедични.
Срещу концепцията въстанаха голям брой патриотични организации, измежду тях и съдружие " Азбукари ", които алармираха Комисията за отбрана от дискриминирането.
" След повече от 700 дни, с надълбоко огорчение желая да оповестя на всички родители, чиито деца бяха грубо ощетени, същите родители, които се възмутиха в обществената мрежа преди две години на плана на Министерство на образованието, обвързван с ромските стипендии, а по-късно преобразувани в великодушни възнаграждения на специфични учители, учащи единствено ромските деца в системата на образованието, че Комисията за отбрана от дискриминация реши да не се съобрази с Истината и Съвестта, а да вземе решение в интерес на частен ромски фонд, навлезнал осезаемо в структурите на МОН, постановявайки, че българските деца не са дискриминирани ", написа Кирилова в обществената мрежа.
По нейни думи с тази стъпка се отварят необятно порти за навлизане с цялостна мощ на умишлени и зловредни практики, " които не водят до нищо положително за децата на България ".
Кирилова е безапелационна, че дискриминирането тук е налица. Причината - ромчетата ще получат директно финансово стимулиране от държавния бюджет, ориентирано единствено към децата от тази общественост , като това оставя всички останали деца изолирани от опцията да получат пари. " Това ги слага в уязвима обстановка ", написа още тя.
Според нея такива " недомислени практики " насаждат в допълнение напрежение и предизвикат ненавист, основават злоба в децата и чувство за фаворизиране на избрана група. " Тези дейности подклаждат изцяло ненужно етническо напрежение, те предизвикат мнения у засегнатите родители, че планът всъщност осъществя противоположна дискриминация ", добавя Кирилова.


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР