Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто

...
Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто
Коментари Харесай

Борисов се скара на пътуващите до Италия: Няма държавата да плаща

Няма страната да заплаща доброволната карантина на хора, които просто не желаят да са дисциплинирани и пътуват. Как да бъде решен казусът? Личните лекари вземат решение. Сутринта гледах по какъв начин един споделя: "Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция. Трябва ли по-късно ние всички да му платим за това, че не желае да е порядъчен или не желае да изчака? Това сподели пред публицисти в Александруполис министър председателят Бойко Борисов.

"Държавата – това сме всички ние ", уточни той, представен от "Фокус ". Според Борисов решение против ковид ще бъде открито в най-скоро време, защото целият свят е поел ангажимент да се оправи със болестта.

Според шефката на ГЕРБ в Народното събрание Даниела Дариткова обаче нормативната уредба подсигурява обезпечените българи да могат да употребяват болнични за карантина. По думите й това няма да натовари обществената система.

"Има такава причина в болничния лист, а точно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат подобен примитивен болничен лист за 14 дни, т.е. за периода, който се постанова за карантината. Има и подобаващ код в Международната подредба на заболяванията. Така че има всички условия обществено обезпечените български жители да получат подобен болничен по решение на техния общопрактикуващ доктор. Нормално е те да се свържат с него, с цел да няма злоупотреби общопрактикуващият доктор би трябвало да получи удостоверение от граничните управляващи. Събират се данни за лицата, които идват от районите, които са сега ендемични за ковид ", сподели Дариткова и добави, че доброволната карантина, без право на болничен, ще важи единствено за неосигурените.

Законът е безапелационен и обезпечените лица имат право да употребяват болничен за така наречената карантина, съобщи и шефът на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов. Когато имаш право на обезщетение, е неуместно да взимаш отпуск, добави той.

"Във връзка със засилващата се паника за ковид, бихме желали да кажем, че ще подкрепим всички рационални ограничения на държавното управление за отбрана на българските жители от ковид. Това не би трябвало да става за сметка на хората. Указанията от през вчерашния ден към тези, които са в доброволна карантина, макар че няма такова разбиране, да употребяват заплатен отпуск или в случай че нямат подобен - неплатен - са несъответстващи и несправедливи ", съобщи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР