Няма да загубим цели поколения, няма да умрат нашите майки

...
Няма да загубим цели поколения, няма да умрат нашите майки
Коментари Харесай

Малките държави ще понесат по-тежко последиците от коронакризата


Няма да загубим цели генерации, няма да умрат нашите майки и татковци, нашите баби и дядовци, макар сериозната обстановка с ковид. Това съобщи в предаването " Лице в лице " депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов, онкохематолог.

Нашата специалност е призвана да вдъхва доверие и е да се оправя с проблемите. Учудват ме някои сътрудници, които се плашат от ковид. Има доста хора, които стоят заключени у дома и чакат да пристигна най-лошото. Искам да ги успокоя, че то няма да дойдат. Да, имаме сериозна обстановка, само че с рано подхванати и съществени ограничения, ще се оправим, убеден е проф. Михайлов.

По думите му „ най-лошото няма да пристигна “.

Депутатът от левицата бе безапелационен, че е трябвало да се сътвори действен щаб с представители на всички ведомства и той да бъде управляван от вицепремиер. Защото, акцентира професорът, проблемите към не са единствено медицински.

Според него сега хората са толкоз наплашени, че се опасяват да посещават лечебни заведения.

Проблемът не се неглижира, само че не би трябвало да се преувеличава. Трябва да се обръща внимание и на другите публично значими болести. Много от пациентите с хронични болести сега не посещават доктор. Оказа се, че моделът на ръководство на здравната система не работи. Няма по какъв начин да се заплати на лечебните заведения, тъй като нямат оборот, изясни проф. Михайлов. Сега се видяха минусите на здравната ни система, сподели още депутатът. И повтори позицията на Българска социалистическа партия, че лечебните заведения не би трябвало да са търговски сдружения. На пожарникарите не са заплаща за това какъв брой пожара са загасили, на служителите на реда - какъв брой нарушители са хванали, уточни той. И обърна внимание, че опазването на здравето е част от националната сигурност.

Здравната система не може да се третира като комерсиална конструкция. Така няма по какъв начин да е потребна, акцентира проф. доктор Георги Михайлов.

Имало е и други пандемии в предходните години, само че в този момент беше основана апокалиптична атмосфера към новия ковид. Става дума за баланс на ограниченията с стопанската система. Дано не се стигне до цунами от банкрути по света. Малките страни ще понесат огромните последствия, не огромните. Останах доста сюрпризиран от мои сътрудници, които би трябвало да внасят оптимизъм. Искам да уверя, че няма да загубим цели генерации, просто има сериозна обстановка, която изисква уравновесени ограничения, бе обръщението на проф. Михайлов към феновете при започване на предаването. Hяма да изчезне човешката раса от COVID-19, бе безапелационен той.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР