Няма да забравим опита за преврат от 15 юли 2016

...
Няма да забравим опита за преврат от 15 юли 2016
Коментари Харесай

Ердоган: Няма да забравим опита за преврат

Няма да забравим опита за прелом от 15 юли 2016 година. Това съобщи турският президент Реджеп Ердоган, написа news.bg. Той направи това изказване по време на среща в президентския замък с близки на починали и ранени при потушаването на пуча, оповестиха турски медии.

Всички близки на починалите и ранените са мои братя. - сподели още президентът и разгласи, че смята като персонално нападение случилото се с тях. Затова е решен да унищожи всяка клетка на ФЕТО, ПКК и всички сходни организации, които работят за заличаването на страната.

Годишнината от опита за прелом  бе маркирана и от турските посолства и общности по света.

 

Припомняме, че по-рано през днешния ден Турция разгласява президентски укази, които предвиждат  преструктуриране на основни политически, военни и бюрократични институции  като част от прекосяването от парламентарна към президентска система на ръководство.

В понеделник президентът Реджеп Ердоган положи  клетва и публично страната мина към президентска система.

 



 

Припомняме, че опитът за прелом и потушаването му коства живота на 250 души, като доста от тях са цивилни.  Ранени бяха повече от 2000 други. След това бяха въведени строги ограничения за сигурност, изключителното състояние в страната бе удължавано доста пъти до 18 юли тази година, когато се чака да бъде анулирано.

Последва и чистка на всички равнища в страната.  Стотици хиляди военни, служители на реда, преподаватели и други бяха арестувани, съдени и уволнени по обвиняване, че са част от мрежата на духовника в заточение Фетуллах Гюлен ФЕТО. Опити на военни да потърсят леговище в Гърция обтегна връзките на страната с Турция. Анкара настоя Съединени американски щати да предадат Гюлен.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР