Няма да се закриват пощенски станции в малките населени места.

...
Няма да се закриват пощенски станции в малките населени места.
Коментари Харесай

БСП спаси пощите в малките селища

Няма да се закриват пощенски станции в дребните обитаеми места. Това реши Народното събрание през вчерашния ден, който одобри на второ четене промени в Закона за пощенските услуги. По предложение на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " отпадна текстът, който предвиждаше минимум един пощенски клон в места с население от 800 до 15 хиляди поданици, минимум две стационарни пощенски станции в местата с над 15 хиляди поданици и минимум по една на всеки последващи 20 хиляди поданици. 99 народни представители гласоподаваха " за ", 25 бяха срещу, а 50 се въздържаха.

" Заставаме на страната на хората, тъй като в дребните селища няма доктор, няма аптека, няма банкомат. Ако закрият и пощенската станция, какво остава? ", съобщи по време на полемиката депутатът от Българска социалистическа партия Дора Янкова. " Ние сме безапелационни, че услугата би трябвало да остане. За нас пощите са наличието на страната в селата. В страната има 3000 станции, в които към 300 хиляди души получават пенсиите и обществените си помощи. Българските пощенски станции не трябва да се пипат ", акцентира Янкова.

Зам.-председателят на комисията по превоз Георги Свиленски от Българска социалистическа партия попита какъв е смисълът да се слагат ограничавания на българския държавен оператор. Според него задачата е откакто през 2025 година изтече договорът на " Български пощи " за даване на универсална услуга, лицензът да бъде даден на различен оператор, като в това време държавната компания излезе от дребните обитаеми места.

С гласуваните промени в Закона за пощенските услуги се основава напълно нова правна уредба, която обезпечава осъществяването на европейски регламенти. Въвеждат се национални ограничения по използването на условията, свързани с реализирането на пореден регулаторен контрол във връзка с участниците на пазара на трансгранична доставка на колетни колета. На пощенски оператор, който не даде информация или даде погрешна, непълна или неточна такава, се постанова имуществена глоба от 200 до 1000 лева Който пък не извърши спомагателни условия за информация по европейски правилник или я даде отвън периода, избран с настояването, се постанова имуществена глоба от 500 до 2500 лева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР