Няма да се върна повече в Румъния, където някой играч

...
Няма да се върна повече в Румъния, където някой играч
Коментари Харесай

Николай Желязков: С Вальо Братоев може да влезем в групите на Шампионската лига

Няма да се върна повече в Румъния, където някой състезател или президент да ми споделя по какъв начин да си повеждам тима

Николай Желязков завоюва първата си купа като треньор на клубен тим. 49-годишният експерт изведе Нефтохимик до впечатляваща серия от 18 победи в 20 срещи във всички шампионати, като не позволи нито едно проваляне в плейофите. Ето какво сподели някогашният национал по отношение на триумфа на бургазлии и бъдещето на клуба.

- Какво значи тази първа купа за теб?
- Носи задоволство, няма какво да си изкривявам душата. Резултатът от работата постоянно носи позитивни страсти. Понякога той е обвързван с класиране и медали, а от време на време е под формата на възстановяване на равнището на някои състезатели. В случая съгласно мен се получиха и двете неща.

- След като и Теодор Тодоров влезе в темп, към този момент стана явно, че Нефтохимик разполага с най-хубавите характерности. Хебър обаче бе апетитен за любимец поради по-добрата си отборна визия. Какво промени, с цел да обърнеш нещата?
- Честно казано, не знам. Не мога да кажа какво е правено преди този момент. Това, което на мен ми оказа помощ, е, че познавах състезателите. Повечето съм ги упражнявал през годините и ги познавам като умения и като хора. Това ми оказа помощ доста и съумях бързо да се ориентирам върху нещата, които би трябвало да се свършат. За мен обаче формулата е една - единствено работа. Каквото и да си приказваме, това е. Смятам, че момчетата работеха доста. Другото основно бе, че имахме единодушие с опитните състезатели за играта, за това, което би трябвало да създадем. Оттам се получи една естетика.

- До преди включването на Тодоров Нефтохимик не изглеждаше чак толкоз респектиращ. Смяташ ли, че неговото наличие на мрежата уплаши играчите на Хебър?
- Излишно е да разясняваме качествата на Тошко. За мен бе значимо той да се възвърне физически и проявихме доста самообладание, с цел да бъдем сигурни, че ще е подготвен за финалите. Той потвърди своята класа. Ще бъде погрешно да разпознаваем единствено него за тези мачове. Гошо Братоев игра чудесно в ролята на водач на този тим. Ники Учиков ги изтрепа. Къртев игра хубаво, за Жоро Петров всички говореха, че има големи проблеми в посрещане, само че в един миг се оказа, че нямахме проблеми на този детайл. В амплоато, което имаше на финалите, той и Салпаров трябваше да посрещат флот сервис с отскок, където Теди посрещаше 5-10 топки, а 50 бяха за Георги. Целият тим легна на неговото посрещане и той се оправи повече от чудесно. Радвам се извънредно доста на напредъка на целия отбор, което матира съперниците ни и те нямаха решение.

- След последния мач сподели, че искаш да останеш в тима. Каква е вероятността пред теб?
- В момента е малко рано да се приказва. Има неща, които управлението би трябвало да почисти. Знаеш обстановката към Лукойл и Валентин Златев, само че не мога да разясня. Не знам бюджетът нагоре или надолу ще отиде. Надявам се скоро това да е ясно, с цел да стартираме по най-бързия метод да мислим за идната година.

- След като се появи информацията за Валентин Златев, тя по какъв начин се отрази на вас?
- Честно казано, не се отрази. Веднага бе обявено от управлението, че бюджетът е обезпечен, господин Златев остава близо до тима и до това, което вършим. Не е имало терзание от тази позиция.

- Защо толкоз елементарно се стигна до тази купа? Очакванията бяха доста по-различни...
- Така е, правилно е. От ден първи с Левски не знаех дали ще е елементарно или мъчно. На нас ни оказа помощ, че имахме тежка серия - Левски и ЦСКА, които са доста съществени съперници и ни караха да даваме 100 % от себе си, с цел да побеждаваме. Защото тези тимове не могат да бъдат подценявани. Това ни оказа помощ да се подготвим доста добре за финалите. Загубата от Левски в постоянния сезон ни оказа помощ, с цел да забележим, че нищо няма да пристигна елементарно и не може да подценим никой.

- Загубата на второто място в постоянния сезон оказа ли се плюс за вас, тъй като в сериите с ЦСКА и Хебър на процедура свършихте своето още като посетители?
- Така излиза. Отидохме в по-тежкия поток, само че това се оказа по-добрият вид за нас.

- Ти сподели, че искаш да продължиш в Бургас. В Румъния имаш добра визитка, свърза ли се някой от там да те кани назад?
- В Румъния повече няма да се върна. Няма по какъв начин аз да бъда треньор и някой началник, играч, президент или кмет да ми споделя с кой да играя. Аз нося отговорността за тима и вземам решение по какъв начин ще играе той. Уважавам треньорската специалност, с цел да разреша на сходен човек да ми споделя какво да върша. В Румъния два пъти оставям тимове заради тази причина, тъй като съм първи със Залъу и в Галац, преди да си отпътува. Явно манталитетът там е подобен, само че към този момент няма късмет да се озова още веднъж. Няма да работя обичания си спорт, само че няма да разреша това да се случи отново. - Развоят на събитията там, както и неубедителното показване на Нефтохимик обаче в този момент ти донесоха тази купа...
- Искам ясно да се знае, че всичко стана инцидентно. Разговорът сред мен и господин Томов се случи, откакто започнаха проблемите в Румъния. Не е имало предварителна спогодба аз да напусна там и да дойда в Нефтохимик. Само болен мозък може да ги измисли тези неща. Аз щях да си потегли от там по този начин или другояче и се отвори опцията за Нефтохимик, която одобрих.
- Сашо Везенков сподели след купата, че в случай че се резервира тимът, с може би още едно попълнение, офанзивата на групите на Шампионската лига е действителна. Така ли е? - Абсолютно съм склонен.

- Какво ви липсва за групите?
- Аз бих взел Валентин Братоев. Но не мога да разясня нищо сега, тъй като не сме говорили още какво ще се случи с финансите. Не опира до желанието ми. Аз желая да се резервира отборт и да вземем Вальо. Но има други неща, които би трябвало да се осъществят.

- Един подобен дрийм-тийм, какъвто би образувал Нефтохимик и с двамата Братоеви, няма ли да откаже противниците ви от битката авансово и да дръпне равнището обратно?
- Не би трябвало да ни е боязън от високото равнище на даден тим. Това би трябвало да окуражи останалите да преследват това равнище. Адмирации за управлението на Пазарджик. Независимо че изгубиха купата, тук приказваме за един кмет, който дава доста за волейбола. Това е похвално. Трябва да има повече такива центрове. Колкото по-високо е равнището на нашето състезание, толкоз по-добре за националния тим. Не виждам причина другите да се откажат. Като са най-хубави Мерцедес, другите да спрат да създават ли? Винаги би трябвало да има някой, който другите да се стремят да гонят. Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР