Няма да се увеличава размерът на таксата за битови отпадъци

...
Няма да се увеличава размерът на таксата за битови отпадъци
Коментари Харесай

9,5 млн. лв. за чистота планира Община Търговище през 2023 г.

Няма да се усилва размерът на таксата за битови боклуци в община Търговище през 2023 година

Това оповестиха при представянето на план-сметката за непорочност за идната година кметът доктор Дарин Димитров и зам.-кметът Валентин Велчев.

План-сметката за следващата година възлиза на 9,5 млн. лева, което е с близо 2 млн. лева повече спрямо 2022 година Разходите в нея обаче се чака да са с към 1,5 млн. лева повече от постъпленията от таксата за битови боклуци, която финансира план-сметката.

„ Недостигът ще бъде затрупан от други локални доходи от бюджета на Общината. Няма да позволим това да докара до повишение на таксите, утежняване на хигиената или на честотата на сметоизвозването “, съобщи доктор Димитров. Увеличените разноски се дължат главно на нуждата през 2023 година да се обезпечи превозване и отнасяне на битовите боклуци отвън общината Търговище. Отчетено е и забележителното покачване в цените на горивата.

Д-р Димитров обясни, че продължава работата по разширението на депото край село Пайдушко. Вече е готово тялото на новата клетката, която е с повърхност от 30 дка. За градежа са заложени 3,5 млн. лева в план-сметката за следващата година.

„ За страдание, работата се забави, защото по време на изкопните работи се натъкнахме на пласт от каменна маса, който се отстранява извънредно мъчно. Това доста удължи дейностите “, сподели кметът. Той напомни, че са подготвени и двата басейна за отпадните води от депото. В първия от тях те ще се отичат и ще минават към идващия басейн, за чиста вода. Тя ще се употребява за оросяване на депото.

В момента се вършат насипи сред басейните и депото. Готови са основите на пречиствателната станция. Наполовина подготвен е довеждащият път от остарялата клетка до басейните.

Д-р Димитров обясни, че поради забавянето в строителството ще продължи и извозването на битовите боклуци отвън Търговище. Обявена е социална поръчка за отнасяне, сепариране и оползотворяване на битовите боклуци. Предвидено е договорът по нея да бъде подписан за период от 36 месеца или до завършването на клетката на депото – което от двете условия настъпи първо.

План-сметката ще бъде прегледана на последното за годината съвещание на Общинския съвет на 21 декември. Проектът й е оповестен в уеб страницата на Общината.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР