Няма да се търси извънсъдебно споразумение по делата за царските

...
Няма да се търси извънсъдебно споразумение по делата за царските
Коментари Харесай

Няма да се търси извънсъдебно споразумение по делата за царските имоти

Няма да се търси извънсъдебно съглашение по делата за царските парцели, това е решението на работната група към Министерството на правораздаването за собствеността на парцелите на фамилиите на умрелите царе Фердинанд I и Борис III.
Изпълнителната власт няма правно съображение да се намесва в тези разногласия, съобщи правосъдният министър Цецка Цачева. Тя посочи, че решението има две учредения. Първото е, че висящите каузи са от компетентността на самостоятелната правосъдна власт. Другото е, че съгласно решението на Народното събрание през 2009 година наложеният тогава мораториум върху осъществяване на покупко-продажби с царските парцели, може да се анулира единствено със специфичен закон. Това пък е от компентентността на законодателите.
Поводът за съставяне на работната група е писмо от 31 октомври от Симеон Сакскобурготски до Народното събрание, Министерски съвет и омбудсмана Мая Манолова, с което той търси съглашение по разногласията с българската страна.
Три са висящите каузи в България - за "Врана ", "Царска Бистрица " и за 16 000 декара гори в Рила. Разходите за възнаграждения по делата за царските парцели възлизат на над 1 млн. лв., уточни районният министър Николай Нанков.
Сагата с царските парцели продължава към този момент две десетилетия, а за специфичен закон се приказва от години.
През 1998 година Конституционният съд, по искане на тогавашния основен прокурор Иван Татарчев, разгласи с цялостно единогласие за противоконституционен закона за национализиране на царските парцели от 1947 година
На това съображение Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза Хробок започнаха дейности за връщане на парцелите. На 18 декември 2009 година Народното събрание вкара мораториум, който не разрешава на Сакскобурготски и сестра му да се разпореждат с върнатото имущество, само че да заплащат разноските по поддръжката му. Симеон Сакскуборготски е завел три каузи в Брюксел.
Спорен миг е фактът, че царските парцели са ръководени от Интендантство на цивилната листа на царя. Според част от юристите интендантството е държавна институция, съгласно други - орган, посредством който монарсите са взели участие в гражданския оборот.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР