Няма да се търгуват през . Евентуално, само ако са

...
Няма да се търгуват през . Евентуално, само ако са
Коментари Харесай

Лекарства от автомат - вече няма такъв проект, но законно ли е въобще

Няма да се търгуват през. Евентуално, единствено в случай че са такива, които се популяризират без рецепта. Това стана ясно от присъединяване на здравния министър Костадин Ангелов в btv. Проектът е изтеглен още в петък от компанията, кандидатствала за реализацията му и свален от Министерския съвет. Такъв план не съществува, безапелационен беше той. При съгласуването му здравното министерство е дало своите възраения по целесъобразността на плана, изясни още той, само че не изиска да каже дали сходна продажба на медикаменти от вендинг машини е законна изобщо.
За плана
 Проф. Асена Сербезова: В Европейски Съюз българите най-вече доплащаме за медикаменти Проф. Асена Сербезова: В Европейски Съюз българите най-вече доплащаме за медикаменти
Проблемите с неналичието на аптеки в дребните обитаеми места, дефицитът на денонощни аптеки, са от години. А от през вчерашния ден страната даде летящ...
Експерти сигнализираха, че държавното управление е подкрепило план за търговия с медикаменти от вендинг машини - което съгласно тях е нелегално. Сключен бил и меморандум за съгласие с компания, която желае да продава медикаментите посредством автомати. Проектът на меморандума пък е утвърден от кабинета предходната сряда.
Той е за 20 млн. лева инвестиция. Представена е банкова препоръка, че ще се финансира през банков заем и планува да разкрие 50 нови работни места.
Искането от страна на сдружението е постъпило в Министерството на стопанската система. Оттам изпращат капиталовия план за координиране с останалите министерства.
Здравното министерство е срещу, сподели Костадин Ангелов, и е показало своите причини. Това се вижда и от документите по съгласувателния протокол.
" Вендинг машини за медикаменти може да има, само че единствено за лекарства без рецепта. Основно те могат да са обезболяващи или свалящи температурата ", посочи той.
 Екологичен потенциал: Европейски Съюз да се оправи с дефицита на медикаменти за COVID-19 Екологичен потенциал: Европейски Съюз да се оправи с дефицита на медикаменти за COVID-19
Европейският парламент приканва Европейски Съюз да бъде по-самостоятелен във връзка с медикаменти и здравно съоръжение, тъй че във всеки един...
Въпреки това обаче Министерският съвет му дава " зелена светлина ". Днес от думите на здравният министър стана ясно, че в петък Минситерски съвет е спрял плана, а компанията е отдръпнала настояването си.
Проектът провокира остра реакция на фармацевти и пациентски организации
„ Странно е съвпадението на няколко условия. Законът за лекарствените артикули в хуманната медицина беше изменен в края на месец юли. Последните промени бяха на 24 юли, планът е импортиран на 26 юли и по бързата писта стига до Министерския съвет на 23 септември “, разяснява пред btv проф. Илко Гетов, някогашни ръководител на Български фармацевтичен съюз.
Според него главната отговорност е на специалистите от Министерството на стопанската система, съгласували този план. По думите му в плана има недомислици и задачата е да се усвоят средства.
„ Лекарствата не са елементарна стока. Неслучайно те са толкоз контролирани и желаят специфични познания за определяне и разпределяне. Много елементарно се борави с тематиката медикаменти, това няма по какъв начин да стане “, сподели още проф. Илко Гетов.
 Не яжте тези храни, в случай че пиете медикаменти Не яжте тези храни, в случай че пиете медикаменти
Пълeн cтoмaх, чaшa млякo или coк oт грeйпфрут - и cлeд вcичкo тoвa лeкaрcтвo? Мнoгo чecтo тoвa e грeшнaтa кoмбинaция. Хрaнaтa мoжe нe c...
„ За нас казусът е на друго равнище – че на пръв взор концепцията наподобява доста добра, само че реализацията на подобен вид концепция на този стадий е прекомерно подранило. Изисква се една дълбока смяна на законодателството ни в посока електронизация на опазването на здравето “, разяснява Андрей Дамянов, зам.-председател на УС Национална пациентска организация.
„ Друг проблем на този план е, че планува към 120 машини, а в реалност преди няколко години се оказа, че в над 4000 обитаеми места няма пунктове, където хората да могат да си купят медикаменти “, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР