Няма да се строят бежански лагери на територията на Любимец,

...
Няма да се строят бежански лагери на територията на Любимец,
Коментари Харесай

Ципов: От БСП чухме откровени лъжи за бежанските центрове

Няма да се строят бежански лагери на територията на Любимец, Малко Търново и Елхово, няма подготовка за заселване на територията на тези обитаеми места с бежанци. Това сподели заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на брифинг в Министерство на вътрешните работи.

Той се обърна към жителите на трите обитаеми места: "На територията на вашите обитаеми места няма да се строят бежански лагери. Това би трябвало да стане ясно на всички вас, би трябвало да сте спокойни. Това, което следва да направи Министерство на вътрешните работи, е да организира процедура за подготовка на площадки за краткотрайни спешни центрове. Тези центрове са планувани в един проект за деяние за справяне със засиления миграционен напън на българо-турската граница ". Ципов акцентира, че центровете са от затворен вид.

Трябва да опровергаем едни откровени неистини, които чухме през днешния ден. Няма подготовка за заселване на бежанци на териториите на Любимец, Малко Търново и Елхово. Площадките, които ще се изградят, са на територията на обекти на Министерство на вътрешните работи. Те са в покрайнините на обитаемоте места, оградени са, до тях няма свободен достъп. Има защита от Министерство на вътрешните работи, уточни Ципов.

Той обърна внимание, че ще има заградителни уреди, с цел да няма никаква опция мигрантите да ги напущат. Изключително чудно ми е по какъв начин хора като ръководителя на Комисията по европейски въпроси в Народното събрание и лидера на листата на Българска социалистическа партия за идните европейски избори не могат да създадат такава обикновена разлика - какво е бежански център и какво е краткотраен спешен център, разяснява зам.-вътрешният министър.

Той регистрира, че миграционният напън към страната ни сега е нулев. След като един нелегално минал държавната граница мигрант бъде арестуван, ще бъде отведен в тези спешни центрове от затворен вид. Там да му бъде осъществена афис регистрация и в случай че не разполага с документи за идентичност ще бъдат направени изявленията от органите на "Гранична полиция " и Държавна организация "Национална сигурност ", уточни Красимир Ципов. Не стана ясно през днешния ден на конференцията какво предложиха Българска социалистическа партия? Анализът демонстрира, че те оферират, България да няма подготвеност в случай, че военният спор в Сирия и Близкия Изток продължава, че в Турция има най-малко 3 млн. лиц “, разяснява той. Как България може да си разреши да не е подготвена за справяне с възможен миграционен напън, попита зам.-министърът.

Искам да разглася, че грантовото съглашение е подписано на 23 март 2017 година, където този план за площадки за краткотрайни спешни центрове се планува. Кое държавно управление управляваше тогава- краткотрайното държавно управление на президента Радев, с министър Пламен Узунов. По същото време на това държавно управление беше завършена една друга процедура. Беше подписан контракт за доставка на 290 високопроходими автомобила. Същата процедура сега е обект на инспекция от ОЛАФ, заяви Ципов.

Хубаво е Елена Йончева да отиде да поговори със служебния министър Узунов и да попита за какво сега ОЛАФ ревизира тази поръчка, посочи той. По думите на зам.-министъра казаното от Българска социалистическа партия за бежанските центрове са спекулации и операции по отношение на идните избори. На днешната конференция на Българска социалистическа партия беше оповестено, че надали не се приготвят някакви корупционни схеми. Защо тъкмо Българска социалистическа партия ще приказват за корупционни схеми, когато по време на ръководството на държавното управление на Орешарски станахме очевидци на процедури, пример за неяснота, съобщи Красимир Ципов. Трябва ли да напомним по какъв начин се появиха бежанските центрове в София? Трябва ли да подсещаме по какъв начин се появи бежанският център в Харманли, попита той.

Ако не се осъществя тази поръчка на "Позитано " 20 ще одобряват ли да бъдат осъществявани процедури за снемане на самоличността и да се ревизират документите на нелегално влезлите на територията на България мигранти- допускам, че не, разяснява зам.-министърът. Обръщам се към БСП- спрете със спекулациите и операциите. Спрете да предизвиквате боязън у хората, прикани Ципов, представен от Министерство на вътрешните работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР