Няма да се строи втори лифт на Банско, нито пък

...
Няма да се строи втори лифт на Банско, нито пък
Коментари Харесай

ВАС окончателно отхвърли строителството на втори кабинков лифт на Банско


Няма да се строи втори въжен превоз на Банско, нито пък ще се уголемяват ски пистите в планината над града. Това реши 5-членен състав на Върховния административен съд като анулира измененията в Плана за ръководство на парка, признати от държавното управление в края на 2017 година. Именно с тези промени се позволяваше на концесионера " Юлен " да разшири ски-зоната над Банско. Според съда е допустимо само да се правят единствено поправки на сегашните уреди.

Припомняме, че през 2017 година кабинетът утвърди измененията в Плана за ръководство, макар многото митинги на екоорганизации, които желаеха нова екологична оценка. Днешното си решение висшите магистрати обясниха точно с неспазването на условията за такава оценка. Според тях опазването на природата в предпазените територии има преимущество пред другите действия.

Малко след оповестяването на решението природозащитници се събраха пред постройката на Министерския съвет, с цел да честват " победа за Пирин ". Те упорстват за оставката за министъра на околната среда и водите Нено Димов.

От Министерството на околната среда и водите оповестиха, че екоминистърът Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на петчленен състав на Върховния административен съд за Плана за ръководство на парка. Министър Димов постоянно е заявявал, че ще изчака окончателното решение на съда, преди да предприеме каквито и да било дейности по осъществяване на измененията в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “, оповестиха от Министерство на околната среда и водите. В тази връзка от приемане на измененията в Плана до момента не са процедирани никакви следващи устройствени проекти или капиталови оферти, произлизащи от решение 821/29.12.2017 година на Министерския съвет.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР