Няма да се случи нищо съществено, ако отново не се

...
Няма да се случи нищо съществено, ако отново не се
Коментари Харесай

Финансист предупреди: Ако това се случи - взимаме нов дълг

Няма да се случи нищо значително, в случай че още веднъж не се одобри бюджет, като се изключи че това ще се отрази политически върху имиджа на страната. Законът планува по какъв начин да се действа, когато няма признат бюджет. Това изясни в " Денят онлайн с Наделина Анева " финансистът Любомир Дацов.

" Влизаме в процедурата не на удължение на закона, както беше допреди 3-4 дни, а влизаме в процедурата на неприет бюджет, при което си важат всички останали правила ", изясни Дацов, който е някогашен зам.-министър на финансите.

Според него огромният проблем в тази ситуация, в случай че не бъде признат бюджет, а продължат да се вършат дефицити.  

" Все отново ние имаме ограничаване на тавана на взимане на нов дълг. Ако продължи бюджетният недостиг  да пораства с темповете от началото на годината, може да се наложи да се взима нов дълг. Но като няма позволение? Тогава изпадаме – това, което се случва и в Съединени американски щати – или Народното събрание взема решение за увеличение на тавана на дълга, или Министерството на финансите стопира да заплаща ", изясни Дацов.

Финансистът, който е член на Фискалния запас, изясни, че заложеният недостиг от 6,4% в бюджета на служебния кабинет е в прорез със закона, защото и националното, и европейското законодателство изискват оптималното равнище от 3%. Той разяснява, че не схваща и позицията на Българска социалистическа партия дефицитът да падне най-вече до 4%.  

Според Дацов казусът с бюджета не е механически, а политически.

" Както политически беше основан, тъй като е в такова положение не поради икономическа рецесия, а поради политически решения, би трябвало махалото да отиде в другата посока и някой да поеме отговорността за решенията, които се взимат ", сподели Дацов.

Според него огромният проблем сега е, че никой не приказва за структурните промени. " Проблемът не може да бъде решен единствено за 1 година. В момента ще създадем изпитание да свием бюджета, с всякакви трикове може да стигнем до 3%. Но огромният проблем е да върнем равновесието на бюджета и това няма да се случи за 1 година и няма да се случи с измислени ограничения. Реформа се прави през структурната част. Всеки знае по какъв начин се прави консолидация. За 6 или 8 месеца не се става бюджетар ", сподели финансистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР