Няма да се променя таксата за новите лични карти с

...
Няма да се променя таксата за новите лични карти с
Коментари Харесай

Новите лични карти ще бъдат с чип и без промяна в цената

Няма да се трансформира таксата за новите персонални карти с чип. Това изрично съобщи зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.
Предстои да бъде оповестена социална поръчка за построяването на централизирана система за издаване на новите персонални документи с чип. Към този миг те се издават децентрализирано – на 30 места в България се създават български документи за идентичност.
Преди две години се започнаха дейности за създаване на централна система, като концепцията е да се усъвършенства сигурността. Очаква се да се създадат две здания – за административно обслужване и правене на документи.

И след измененията, обаче, заявки ще се подават както и до момента – в най-близкото районно ръководство. Документът ще се създава в София и ще се транспортира назад до съответното обитаемо място.
В заявката жителите би трябвало да посочат от къде ще вземат своя документ за идентичност. Цените за новите персонални карти с чип се резервират същите. Очаква се единствената смяна да бъде във времето за правене на документ експресна поръчка – от 12 на 24 часа, разясни Ципов пред "24 часа ".
Очаква се до края на 2019 година страната да стартира да издава към този момент персонални карти и паспорти с биометрични данни.
Предвиждат се три съществени мостри на документи, като дефинитивно те ще бъдат утвърдени, когато се избере реализатор. Запазват се главните типове – картови и паспортови.
Към момента паспортите са с годност 5 години, само че се чака издаване и на такива с 10-годишна годност.
Все отново ще се резервира по-малотрайния паспортен документ за децата до 18 година поради бързата смяна в техните биометрични данни.
Друг тип карта ще е за пребиваващи чиновници на НАТО, както и за хора, които имат възбрана за овакантяване на страната. Целта е да се понижи опцията за бягство от правораздаване, посочи зам.-министър Ципов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР