Няма да се поставят задължителни колани в градския транспорт. Това

...
Няма да се поставят задължителни колани в градския транспорт. Това
Коментари Харесай

Без задължителни колани в градския транспорт

Няма да се слагат наложителни колани в градския превоз. Това съобщи министърът на превоза Росен Желязков след чуване в Комисията по превоз. Повод за думите му стана следващият спор сред автобусните превозвачи и депутатите от болшинството - дали измененията в Закона за автомобилните транспорти задължават и рейсовете от градския превоз да са бъдат оборудвани с колани.

Автобусите с 22 седалки - клас А и клас 1, се водят градски, съгласно закона, и за тях колани не би трябвало да има. Според автобусните превозвачи, обаче, самата дефиниция на текста - вместо да изключва градските рейсове от задължението да слагат колани, тъкмо противоположното - ги задължава да го създадат.
Мария Милтенова, Камара на автобусните превозвачи: Текстът, който би трябвало да се впише, би трябвало да бъде, че се освобождават от колани рейсовете, които правят транспорти по постоянни автобусни линии от общински, регионални и републикански транспортни схеми до 30 км.
И още: съгласно автобусните превозвачи, рейсовете с над 22 седалки - клас 2, също попадат в обсега на наложителните колани. А такива рейсове се употребяват като градски превоз от някои общини.
Ивайло Константинов, Съюз на автобусните превозвачи: Утре в тези градски транспорти, които загатнах, едните пасажери ще бъдат правостоящи, несъмнено ще би трябвало да ги връзваме с въжета, а другите, които са седящи, ще би трябвало да ги връзваме с колани. Което е неуместно.  Парламентът задължи рейсовете да бъдат оборудвани с колани и видеорегистратори Парламентът задължи рейсовете да бъдат оборудвани с колани и видеорегистратори
Парламентът задължи рейсовете да бъдат оборудвани с колани за пасажерите и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите одобриха на второ четене...

Според ръководещите, колани в рейсовете от градския превоз няма да има, а превозвачите четат закона погрешно. За рейсовете клас 2 - занапред щяло да се мисли и да се правят инспекции.
Станислав Иванов, зам.-предс. на Комисията по превоз - ГЕРБ: Колко са тези рейсове, тъй като в случай че става въпрос за рейсове, които се употребяват за междуселищни линии, каквато е процедура в цялата страна, това са междуселищни линии, само че в случай че става въпрос за градски линии и няколко рейса - ще търсим вид тогава.
В последна сметка транспортният министър Росен Желязков съобщи, че след обнародването на Закона за автомобилните транспорти ще се актуализират наредбите за използването му и в тях ще се вземат поради всички съображения на превозвачите.

Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията: Разбира се, няма да се стига до такива противоречиви въпроси, във връзка с колани в градския превоз, само че там, където е належащо, ще бъдат инсталирани наложително колани, с цел да се подсигурява сигурността на пасажерите.
Разпоредбите на ЗАП за коланите ще влязат в действие след 6 месеца. Такъв отлагателен период получиха превозвачите, с цел да се оборудват със наложителни колани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР