Няма да се пише нов Кодекс на труда, а работна

...
Няма да се пише нов Кодекс на труда, а работна
Коментари Харесай

Няма да се пише нов Кодекс на труда, ще се изменения сега действащият

Няма да се написа нов Кодекс на труда, а работна група ще излезе с оферти за промени в в този момент настоящия - това стана ясно на свикана от обществения министър Бисер Петков лидерска среща сред КНСБ, Конфедерация на труда „ Подкрепа “ и работодателските организации. Намеренията са планът за промени в Кодекса да бъде импортиран в Министерския съвет до 31-ви март. 

Преди дни Българската стопанска камара изиска пускане на публични диспути за основни промени в Кодекса. Синдикатите обаче не са съгласни с фрапантни ремонти в закона. Социалното министерство също е подготвило промени, част от които срещат синдикално неодобрение. Очаква се синдикатите да предложат на министър Петков към Народното събрание да тръгне план за промени в Кодекса на труда единствено с текстове, по които се реализира компромис.

Жасмина Саръиванова от Стопанската камара:

„ Това, което постанова тези промени, е, че първо огромна част от Кодекса на труда е много остарял. В днешно време с всички провокации, с глобализацията, с новия вид стопански, обществени връзки няма по какъв начин да не се преразгледа, да не се направи един нов прочит “, сподели Съръиванова и добави, че предложенията не са „ кабинетни ". 

Сред настояванията на работодателската организация е облекчение на реда за пресмятане на сумирано работно време, отпадане на възбраната за полагане на ексклузивен труд, прецизиране на изискванията за прилагане на отпуск по майчинство и по-гъвкави условия за почасова претовареност. 

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа “ обаче изрази опасения, че това, което се предлага, не е в полза на служащите. Едно от предложенията на Стопанската камара е така наречен трудов контракт с нулеви часове. Григорова разяснява:

„ Работникът е запазен от работодателя, само че не му е обезпечено нито възнаграждение, нито някаква претовареност. Работодателят може да му се обади довечера и той би трябвало да бъде на работа на следващия ден заран в 7 часа, само че индивидът не живее и не покрива сметките си единствено в деня, в който бива извикан “.

„ Още преди няколко месеца БСК съобщи, че стартира да написа нов кодекс на труда “, съобщи Григорова и добави, че общественият министър работи в услуга на работодателите, а предлаганите промени нямат обединен дух.

„ Това, което работодателите не съумеят да прекарат през работната група, те ще го прекарат при разискванията в Народното събрание “, сподели Григорова и добави, че синдикатите се съмняват до каква степен трудов кодекс, написан от работодатели, ще е в полза на служащите. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР