Няма да се откажем от поставянето на бюст-паметник на Граф

...
Няма да се откажем от поставянето на бюст-паметник на Граф
Коментари Харесай

Калоян Паргов посрещна посланика на Русия в централата на БСП - София

Няма да се откажем от слагането на бюст-паметник на Граф Игнатиев, макар акцията на ръководещите против него, съобщи водачът на столичните социалисти пред Н. Пр. Анатолий Макаров
Председателят на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов посрещна посланика на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров в Градския съвет на ул. “Леге “ №10. Двамата разискаха настоящите тематики от интернационалната политика и геополитика, както и връзките сред Русия и България. След срещата Калоян Паргов и дипломат Анатолий Макаров бяха посетители на обичайна полемика, проведена от клуб " Млад посланик " към Районния съвет на Българска социалистическа партия " Средец ", с ръководител Николай Маринов. На полемиката участва и дипломат Володя Нейков, който показа Н. Пр. Анатолий Макаров пред присъстващите посетители, препълнили залата на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София. Дискусията, траяла над два часа, мина при голям интерес. Посещението на Н. Пр. Анатолий Макаров във вторник вечерта беше първо на съветски дипломат в Градския съвет на Българска социалистическа партия - София, означиха домакините.

" С Русия сме свързани толкоз доста и исторически, и геополитически, и стратегически, и религиозно - ние сме православни християни, и родово даже от позиция на това, че сме приятелски славянски нации и съдбовно - на Русия благодарим за свободата си, разяснява Калоян Паргов. - Ние, социалистите и антифашисти, помним всички тези обстоятелства. За страдание, в последните 30 години доста неща в България се трансформираха. Уверих обаче Н. Пр. Анатолий Макаров, че в Градската организация на Българска социалистическа партия в София вършим и ще продължим да вършим всичко допустимо, с цел да не допуснем деформиране на историята. Отношенията сред България и Русия би трябвало да се развиват и това е неминуем факт,

макар опитите да бъде забит чеп сред нас ".

Темата, която провокира огромен интерес и полемика, беше за съветските монументи в България. Калоян Паргов изясни обстановката с паметника на Съветската войска, който от време на време провокира горещи диспути в българското общество, а постоянно преди избрани дати от календара бива поругаван. " Паметникът на Съветската войска е държавна благосъстоятелност, изясни ръководителят на Българска социалистическа партия - София. - През 90-те години на предишния век беше изработен опит от нашите идеологически съперници от Съюз на демократичните сили собствеността да бъде трансферирана на Столична община, с цел да бъде по-лесно ликвидирането му. И като ръководещи, и в съпротива Българска социалистическа партия не позволи това. И до момента ние нападаме виновните фактори и на държавно, и на общинско равнище във връзка периодическото поругаване на този монумент преди значими дати като 9-и май, 9-и септември, 2-и юни... ".

Калоян Паргов добави, че групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет има безапелационна и еднопосочна позиция във връзка с слагането на бюст-паметник на граф Игнатиев в София. " Заедно с Инициативния комитет за издигането му сега търсим уместно място по улица " Граф Игнатиев ", където да бъде подложен, изясни той. - За страдание, от към година нашите идеологически съперници от дясно водят антикампания, те обругават личността на граф Игнатиев и оспорват приноса му в освобождението на България и развиването й след 1878 година Градският съвет на Българска социалистическа партия, групата на социалистите в СОС и народните представители от София обаче ще продължим по всевъзможен начин, с които разполагаме, да се борим за слагането на този монумент, макар очевидното отвращение на ръководещото болшинство ".

Н. Пр. Анатолий Макаров означи, че казусът с съветските монументи в България е доста сериозен. " Досега не един път на всички съм казвал - вие имате едно определение " обект на културното наслество ", имате и специфичен закон, който контролира тези обекти на културно завещание. Паметниците може и би трябвало да са част от него, разяснява посланикът на Русия. - Сигурно знаете, че даже паметникът на Цар Освободител няма никакъв статут. Това не е обикновено. Този монумент може да бъде обект на културното завещание и да попадне към този момент в напълно друга категория. Този монумент е неоспорим. Затова, давайте да се захванем и да решим този въпрос. Колкото до граф Игнатиев - наскоро в Русия направиха филм за него. 45-минутен, документален - " Граф Игнатиев, графът на българите ". Защо да не го покажем по българската телевизия? Мисля, че това би бил подобаващ отговор на антиигнатиевската акция, за която говорите. Този филм прелестно демонстрира ролята му във всичките процеси, изключително в последната фаза на Руско-Турската война, когато е подписан Санстефанският кротичък контракт. Не е инцидентно, че улица в София е била кръстена “Граф Игнатиев”. Имало е сериозна причина за това, а в този момент политическата обстановка се пробва да изтрие личните си решения от предишното. Аз по този начин го разбирам ".

Калоян Паргов напомни също, че през 2019-а има две доста значими кръгли годишнини. Едната е 140 години от оповестяването на София за столица на България - на 3-и април, а другата е 140 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Русия. " Мисля, че можем да помислим и дружно да отбележим тези кръгли годишнини. В последна сметка, те имат и дълбока връзка между тях ", предложи ръководителят на Българска социалистическа партия - София.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР