Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добре цени

...
Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добре цени
Коментари Харесай

Богдан Богданов: Няма да се откажем от инициативата да постигнем по-добре цени за потребителите

„ Няма да се откажем от самодейността да реализираме по-добре цени за потребителите ”. Това съобщи икономическият министър Богдан Богданов пред NOVA телевизия.
 
Снощи стана ясно, че Комисия за защита на конкуренцията стопира самодейността на икономическото министерство „ Достъпно за вас ”. Комисия за защита на конкуренцията показва, че „ стартираната самодейност е обвързвана с координирано и по едно и също време занижаване на цените на няколко групи хранителни артикули, с което се нарушава правилото на свободната стопанска самодейност ”. Според комисията допустима мярка за справяне с растежа на цените би била „ даване на самостоятелни пакети хранителни артикули и обезпечаване на „ Топъл обяд ”.
 
„ Нашата самодейност е да реализираме трайно ниски цени на 50 продукта от първа нужда. Самата акция е доброволна. Второ – акцията не задължава една или друга верига да съблюдава избрани тавани на цени. Ние създадохме основа за конкуренция сред другите участници в самодейността и то за тези 50 продукта от първа нужда. Подготвихме в началото юридическо мнение, не виждахме нужда да съгласуваме процедурата с Комисия за защита на конкуренцията. В последна сметка даже част от веригите показаха опасения за включването им в акции ”, сподели Богданов.

Икономическият министър съобщи, че в мнението на Комисия за защита на конкуренцията нямало правни причини, а стопански разсъждения.
„ Ние не залагаме цени. Ние им споделяме, че се конкурират за тези 50 продукта ”, изясни Богданов.

Още през вчерашния ден е квалифицирано в допълнение мнение до Комисия за защита на конкуренцията. „ Ще предизвиквам диалог ”, добави министърът.

„ Не желаеме участниците в самодейността да бъдат компрометирани. Не желаеме и потребителите да са в обстановката, както споделя Комисия за защита на конкуренцията, да им се предлага единствено един топъл обяд. Още през днешния ден ще изпратим писмо до Комисията за искане на среща, с цел да обсъдим притеснителните точки ”, сподели Богданов.

Той разяснява и за какво някои артикули като безспорна стойност в България са по-скъпи в сравнение с в страни като Германия и Австрия.

„ България към този момент е чист вносител на хранителни артикули, произвеждаме все по-малко. Тези артикули, които сега са на пазара, в не дребна част са вносни, ние нямаме надзор върху веригата на доставки ”, сподели Богданов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР