„Няма да се налагат санкции и глоби на аптеки във

...
„Няма да се налагат санкции и глоби на аптеки във
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Системата за верификация ще премахне риска българските пациенти да ползват фалшиви лекарства

„ Няма да се постановат наказания и санкции на аптеки по отношение на въвеждането на системата за верификацията на медикаменти за интервал от най-малко 6 месеца. През това време ще се тества системата и ще се проучват всички проблеми и проблеми по отношение на нейното използване. Допълнително, на уеб страницата на Министерство на здравеопазването и на Изпълнителната организация по медикаментите /ИАЛ/ са налични инструкции за използване на системата, както и указания по какъв начин да се реагира при положение на проблеми. Целта е да не се отхвърля даване на медикаменти и да не се затруднява обслужването на нито един пациент в аптеките “.

Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на чуване в Народното събрание по отношение на въвеждането на системата за верификация на лекарствените артикули в България. „ Убеден съм, че ще осъществим всички условия на Директивата. България би трябвало да съблюдава европейското законодателство и посредством въвеждането на системата за верификация ще премахнем риска българските пациенти да употребяват подправени лекарства”, добави Ананиев.

Министър Ананиев изясни, че от учредяването си преди 3 години Сдружение „ Българска организация за верификация на медикаментите “ (БОВЛ) е взело участие с презентации в редица семинари и образования с представители на всички заинтригувани страни в бранша – производители на лекарствени артикули, притежатели на позволения за приложимост, представители на търговци на едро с лекарствени артикули и паралелни вносители на лекарствени артикули, магистър-фармацевти и работещи в аптеките. Също по този начин през 2017 година и 2018 година бяха извършени на практика и отдалечени образования на магистър-фармацевтите за работа със системата за верификация, уточни още здравният министър.

По думите на Кирил Ананиев на територията на страната действат 3600 аптеки, като 2400 от тях имат контракт с Националната здравноосигурителна каса, т.е. работят с компютри и профилиран програмен продукт. Тези търговци на дребно е належащо само да си закупят читател, чиято стойност е сред 180 и 200 лева за едно работно място и еднократно да заплатят сумата от 50 лева за свързване със системата. „ За да работят останалите 1200 аптеки, най-малкото с цел да наблюдават складовите си наличия, те също боравят с интернет и компютри, т.е. също би трябвало да си закупят само читател. При единичните случаи, при които аптека действа без интернет и компютър, цената, която би трябвало да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е сред 1500 и 2000 лева, като еднократен разход “, разяснява министър Ананиев. Той изясни, че държавното управление няма по какъв начин да подкрепи финансово аптеките, защото това би се смятало за държавна помощ.

На въпрос от депутат по отношение на броя на аптеките, присъединили се в митинга на 20 февруари, министърът уточни, че единствено 38 аптеки, които имат подписан контракт с НЗОК, авансово са уведомили районните здравноосигурителни каси, че няма да работят в този ден. Министър Ананиев увери, че е била основана организация, тъй че пациентите, които са имали потребност от закупуване на медикаменти, които се заплащат напълно или отчасти от НЗОК, са ги получили в останалата аптечна мрежа. Той беше безапелационен, че информацията, че аптеките, които са прекратили своята активност по време на митинга, са над 700 е непроверена и на среща с представители на Националната аптечна камара те са отказали да дават лист с точния им брой. Освен това в Министерството на здравеопазването не е постъпвал сигнал за затруднено доставяне на пациенти с нужните им лекарствени артикули, добави още здравният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР