Няма да се изключват никакви възможности в преговорите за Брекзит,

...
Няма да се изключват никакви възможности в преговорите за Брекзит,
Коментари Харесай

В реч пред парламента кралица Елизабет II остави вратата към "мек Брекзит" отворена

Няма да се изключват никакви благоприятни условия в договарянията за Брекзит, който ще бъде главният приоритет в работата на английския кабинет в идните две години, на който е отдадена една трета от предлаганото законодателство. Това са част от акцентите в речта, която кралица Елизабет Втора прочете в Народното събрание в 64-ото си послание към депутатите, откогато е на престола.

Документът, който се приготвя от министрите, в действителност съставлява предизборната стратегия на кабинета. Кралицата го показа в сложен миг за ръководещите консерватори на премиера Тереза Мей, която загуби болшинството си в Народното събрание на предварителни избори този месец и към момента договаря с със северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), за си обезпечи поддръжка в законодателния орган.

" Министрите ми ще се уверят, че водещата роля на Обединеното кралство на международната сцена ще се резервира и ускори, когато то напусне Европейския съюз ", сподели кралицата на депутатите. Тя препотвърди уговорката на държавното управление към Парижкото климатично съглашение, битката против " Ислямска страна " в Ирак и Сирия и промяната в системата на интернационалните връзки. Тя акцентира, че като непрекъснат член на Съвета за сигурност Англия ще продължи да заделя 0.7% от брутния си вътрешен артикул за интернационално развиване.

Брекзит

В речта бяха изложени още осем законопроекта, сред които подобен за митнически цени (който ще анулира разпоредбите на митническия съюз с ЕС); лична комерсиална политика; миграционна политика; лично законодателство в риболова; система за разпределение на дотации в земеделието (тъй като английските фермери ще изгубят достъп до европейски средства); стандарти за нуклеарната енергетика; личен механизъм за интернационалните наказания (който ще разреши на Англия да постанова интернационалните наказания, защото повече няма да е обвързана с европейската политика в областта); за промени в контракти, които включват Европейски Съюз, Англия и трети страни.

В речта не са изложени позиции и цели за договарянията, които Лондон и Брюксел започнаха по-рано тази седмица.

Не липсваха и алегорични моменти, свързани с названията на документите, които кабинетът ще внесе в Народното събрание. Правният текст, с който се стартира преход от европейско към национално законодателство, ще се споделя " Законопроект за отхвърлянето ", а не " Законопроект за великото отменяне ". В описанието на документа се споделя, че той " не постанова никакви ограничавания върху съглашението за отдръпване, което ще създадем с Европейския съюз " и че " ще е нужно по-нататъшно законодателство, с цел да се поддържа такова съглашение в случай че и когато е належащо ".


© Pool, Reuters

Миграция

В програмата липсваше и задължението за ограничение на чистата миграция към Обединеното кралство, който торите бяха поели в предизборната си платформа. Попитан по въпрос от публицисти, представителят на " Даунинг стрийт " обаче сподели, че кабинетът към момента " поема безспорен ангажимент ", макар че " това може да отнеме известно време. " Той в същото време не загатва задачата, сложена от Мей по-рано, съгласно която миграцията би трябвало да се сведе до " десетки хиляди " в границите на мандата, а не сред 100 и двеста хиляди души, както е в последните години.

Сигурност

Ще се преразгледа контратерористичната тактика на държавното управление, " с цел да се дадат нужните пълномощия на полицията и службите за сигурност ", сподели кралицата. Ще се сътвори комисия за битка с екстремизма.

Единството на Англия

" Наш приоритет ще бъде да изградим по-обединена страна, укрепвайки обществените, икономическите и културните връзки сред Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. Правителството ще работи с локалните администрации и с всички страни в Северна Ирландия в поддръжка на образуването на локално държавно управление. " Последното се отнася до политическата рецесия в Белфаст, където от месеци няма локален парламент поради спор сред партиите, които взеха най-хубав резултат на изборите - Демократичната юнионистка партия (ДЮП) и националистите от " Шин фейн ".

Други

Властите ще стартират обществено следствие на пожара, който унищожи 24-етажния блок " Гренфел тауър " в Лондон и при който починаха десетки.

В речта липсваше и по този начин нареченият от медиите на острова " налог върху деменцията " - противоречиво предложение на Мей, което предвиждаше да се усили сумата, която възрастните хора би трябвало да заплащат за обществени грижи, преди страната да стартира да покрива разноските им. Вместо това кралицата сподели, че министрите ѝ " ще работят, с цел да се подобрят обществените грижи ".

Реакции

Коментатори в някои английски издания акцентират, че шапката, която Елизабет носи в Народното събрание, е с цветовете на европейското знаме.
To sum up: Queen puts EU flag on her head, Repeal Bill no longer " Great " and Brexit legislation leaves " all options open ". Just tickety-boo.
— Dan Roberts (@RobertsDan) June 21, 2017

Две значими дипломатически събития бяха упомената от Елизабет Втора - визитата на испанското кралско семейство през юли и срещата на страните от Британската общественост през Април следващата година. Нямаше и дума за визитата на американския президент Доналд Тръмп, чиято бъдеща аудиенция среща опозиция в част от английските политически среди.

Кабинетът обаче разгласи, че без значение от искрите сред Лондон и Вашингтон към последните атентати във Англия и реакциите на Тръмп визитата ще се състои, а е отсъствало от речта, тъй като към момента не е конкретизирана датата му. По-рано в английската преса се появи информация, че визитата на президента ще се анулира по негово искане, до момента в който британците не стартират да го поддържат, само че " Даунинг стрийт " я опроверга.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР