Няма да се изискват винетки за северната част на Околовръстния

...
Няма да се изискват винетки за северната част на Околовръстния
Коментари Харесай

Преминаването по Северната скоростна тангента ще се таксува от 1 януари

Няма да се изискват винетки за северната част на Околовръстния път в София. Това стана ясно от изявление на заместник-кмета Дончо Барбалов след среща сред Столична община и Агенция "Пътна инфраструктура ". Разговорите обаче ще продължат след Нова година.

Пътната организация към този момент съумява да прокара концепциите си за таксуване на прекосяването по Северната скоростна дъга. Ведомството аргументират настояването си със сериозен трафик от тежкотоварни коли. Въпросът следва да бъде решен до края на януари. От 1 януари обаче водачите, ползващи тангентата, би трябвало да си закупят винетка, уточни шефът на Националното ТОЛ ръководство Антон Антонов, представен от "Фокус ".

"Не може да не събираме такси за тангентата, тъй като по нея минават 80% от тежкотоварния директен трафик от Турция за Сърбия и Западна Европа. А целият трафик е сред 11 и 13 млн. камиони и леки коли, самичък сметнете защо става въпрос ", съобщи в петък ръководителят на АПИ инж. Светослав Глосов.

Обсъжданията започваха след сигнал за сложени табели за винетка на Околовръстния път.

"Столична община води диалози с Агенция "Пътна инфраструктура ". Оттам са поели ангажимент, че до всяко обитаемо място на територията на общината хората ще имат достъп с колите, без да заплащат винетка. Същото се отнася и за общинските рейсове ", изясни преди дни кметът Йорданка Фандъкова.

Ще напомним, че от 1 януари хартиените винетни стикери стават напълно електронни. Цените остават същите - за леките коли годишната е 97 лева, тримесечната - 54 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лв.. Въвежда се и нова "уикенд винетка " на цена от 10 лева, която ще важи за дните от петък до неделя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР