Няма да се иска съгласието на живeeщите в сградата за

...
Няма да се иска съгласието на живeeщите в сградата за
Коментари Харесай

ГЕРБ се отказа от идеята за имотите в Airbnb да дават съгласие съседите

Няма да се желае единодушието на живeeщите в постройката за регистрация на жилища или стаи за посетители, реши дефинитивно Народното събрание. Депутатите одобриха на второ четене текстове от измененията в Закона за туризма, заяви Българска телеграфна агенция.

От името на ГЕРБ Димитър Бойчев, който е един от вносителите, изясни, че партията му търсела доста олекотен режим на регистрация за този вид парцели. Вносителите от ГЕРБ отдръпнаха предлагането с аргумента, че настояването на единодушието на повече от половината от живеещите в постройката ще бъде спомагателна спънка за регистрацията на тези обекти.

При това състояние за този вид парцели остава регистрационният режим, който пък бе признат със заключителните разпореждания на Закона за бюджета през декември.

Предложението бе импортирано предходната седмица в преходните и заключителните разпореждания на Закона от група депутати от ГЕРБ. То предвиждаше притежателите на парцели, които се отдават краткосрочно чартърен в онлайн платформи, да имат единодушието на най-малко 50% от притежателите на парцелите в постройката. Изискването не се предвиждаше да важи за жилища във вилни селища или хотелски комплекси. Бизнесът в бранша реагира отрицателно на смяната, която бе утвърдена на първо четене от отрасловата комисия.

С признатите през днешния ден текстове в Закона за туризма местата за настаняване ще са три класа - " А ", " Б " и " В ", като в клас " В " се обособяват стаи за посетители и жилища за посетители.

Христо Проданов от Българска социалистическа партия упрекна ръководещите, че са замислили нещо на тези жилища за посетители в последните шест месеца, само че не са наясно какво тъкмо желаят да създадат. Елементарното е тези жилища да бъдат регистрирани и да си заплащат налозите, разяснява той.

Изискванията към категоризираните места за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, редът за установяване на категория, както и изискванията и реда за вписване на стаи за посетители и жилища за посетители ще се дефинират с разпоредба на Министерския съвет, заяви Българска телеграфна агенция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР