Няма да се иска съгласието на живeeщите в сградата за

Няма да се иска съгласието на живeeщите в сградата за ...

ГЕРБ се отказа от идеята за имотите в Airbnb да дават съгласие съседите.Няма да се иска съгласието на живeeщите в сградата за регистрация на апартаменти или стаи за гости, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за туризма, съобщи БТА.

От името на ГЕРБ Димитър Бойчев, който е един от вносителите, обясни, че партията му търсела много олекотен режим на регистрация за този тип имоти. Вносителите от ГЕРБ оттеглиха предложението с аргумента, че искането на съгласието на повече от половината от живеещите в сградата ще бъде допълнителна пречка за регистрацията на тези обекти.

При това положение за този тип имоти остава регистрационният режим, който пък бе приет със заключителните разпоредби на Закона за бюджета през декември.

Предложението бе внесено миналата седмица в преходните и заключителните разпоредби на Закона от група депутати от ГЕРБ. То предвиждаше собствениците на имоти, които се отдават краткосрочно под наем в онлайн платформи, да имат съгласието на поне 50% от собствениците на имотите в сградата. Изискването не се предвиждаше да важи за апартаменти във вилни селища или хотелски комплекси. Бизнесът в сектора реагира негативно на промяната, която бе одобрена на първо четене от ресорната комисия.

С приетите днес текстове в Закона за туризма местата за настаняване ще са три класа - "А", "Б" и "В", като в клас "В" се обособяват стаи за гости и апартаменти за гости.

Христо Проданов от БСП обвини управляващите, че са замислили нещо на тези апартаменти за гости в последните шест месеца, но не са наясно какво точно искат да направят. Елементарното е тези апартаменти да бъдат регистрирани и да си плащат данъците, коментира той.

Изискванията към категоризираните места за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, редът за определяне на категория, както и условията и реда за регистриране на стаи за гости и апартаменти за гости ще се определят с наредба на Министерския съвет, съобщи БТА.

Източник: dnevnik.bg