Няма да се допуска преместване на средства за здравноосигурителни плащания

...
Няма да се допуска преместване на средства за здравноосигурителни плащания
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз обсъжда подписването на Анекса към НРД

Няма да се позволява пренасяне на средства за здравноосигурителни заплащания по съответните редове на медицински действия от параграф в параграф, за което упорстваха от Българския лекарски съюз. Това заяви на Извънреден събор на съсловието ръководителят на Български лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

 Прехвърляне на пари в опазването на здравето - единствено с решение на БЛС
Прехвърляне на пари в опазването на здравето - единствено с решение на БЛС

Дариткова увери, че всички заинтригувани ще се произнесат

До окончателното решение се стигна с договаряния сред работни групи на НЗОК и БЛС, които продължиха до предходната седмица. Според доктор Маджаров след гласуваните от Народното събрание посоки, не би следвало да се трансферират средства от един бранш в различен . Това предложение беше подкрепено с аргумента, че общопрактикуващите лекари не могат да усвоят средствата, в случай че те се трансферират, защото по този метод пациентите се лишават от профилактика или се понижава достъпът до здравна помощ.

Запазва се и опцията при неподписване на нов рамков контракт, да остане в действие остарелият . Няма да има авансово осъществяване на наказания без влезнал в действие административен акт, както и няма да има пререгистрация на лечебните заведения .

 НЗОК и БЛС стартират договарянията за Рамковия контракт
НЗОК и БЛС стартират договарянията за Рамковия контракт

Част от тематиките са цените и размерите на медицинските действия

Припомняме, че през летния интервал БЛС организира редица срещи с управлението на НЗОК за НРД 2018 . На 10 септември беше показана пред съюза визията за смяна в здравноосигурителния модел.

Промяната в нормативната база в преходните и заключителните разпореждания от плана на закона за бюджета 2019 бяха остро разкритикувани. От БЛС упорстваха бюджетите на лечебните заведения да бъдат годишни, " а не на месец, където всичко да отива в надзорния съвет ", акцентира Маджаров.

В никакви договаряния съюзът няма да взе участие, в случай че неговите функционалности не се запазят, безапелационен беше ръководителят .

Предстои лекарското съсловие да гласоподава подписването на Анекса към Националния рамков контракт за 2018 година. Очаква се това да се случи поради извършените договаряния със здравната каса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР