Няма да преувелича ако кажа, че вчерашният ден е ден,

...
Няма да преувелича ако кажа, че вчерашният ден е ден,
Коментари Харесай

Джамбазки към Заев: България води братския македонски народ напред, не Гърция!

Няма да преувелича в случай че кажа, че вчерашният ден е ден, който ще остане в историята. За пръв път беше даден късмет на водач на Република Македония да се обърне с изказване към представителите в Европейския парламент, разяснява заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки във връзка изявление на македонския министър председател в залата на Екологичен потенциал в четвъртък.

Според Джамбазки, на първо място това е голяма стъпка в вярната посока за Македония и бъдещия ѝ европейски път. Зоран Заев в Страсбург сподели, че се усеща като вкъщи си. Въпреки това, обаче, явно е, че би трябвало да му се припомнят няколко неща, добавя той.

Заев неколкократно похвали гръцкия министър председател болшевик Алексис Ципрас за " компромисите " които са контрактувани в Преспа. И в действителност напредъкът там е по-скоро позитивен, макар че в никакъв случай няма да чуете от мен да употребявам името " Северна " Македония, въпреки и да е уместно географски. Твърде евентуално е сходен напредък да би бил неосъществим при друго ръководство в Атина, декларира българският евродепутат.

Джамбазки намира за нужно, обаче, да посочи няколко значими въпроса: Не Атина беше тази, която стартира сериозния, значим и насочен спор по отношение на бъдещето на Западните Балкани в Европейски Съюз. Не Ципрас беше този, който сложи на дневен ред присъединението на Р. Македония към НАТО и Европейски Съюз. Не! Заслугата за това принадлежи напълно на българския народ и ръководещата коалиция. Няма да е нескромно, в случай че кажа и че Вътрешна македонска революционна организация има най-голяма заслуга, тъй като Македония е нашата безконечна, безапелационна и историческа идея.

Нека припомня на господин Заев и още нещо - началото на напредъка на Р. Македония стартира не от контракта от Преспа с Гърция, а от Договора за добросъседство с България. Още един път в историческата орис на самостоятелна Р. Македония, точно България беше тази, която първа подаде ръка на своя приятелски народ. Нека нашите братя от двата бряга на Вардар знаят, че ние в никакъв случай няма да ги изоставим, продължава заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация.

Той е на мнение, че е позитивно, че Заев избра в този исторически миг да стане и първият македонски водач, който да признае, че в Р. Македония в последна сметка живеят и българи. Съзнателно или не, ни постави на последно място в изброяването на народите, живеещи в Македония - след турците, сърбите, албанците и " египтяните " - наследници на Клеопатра. И въпреки всичко може да се каже, че това е крачка напред. До в този момент въобще ни подминаваше, декларира Джамбазки.

Винаги може да е и по-добре. Важното е, че Македония върви напред. Не с помощта на Гърция, а макар нея. България обаче, постоянно ще бъде добър съдружник на своят приятелски народ. И в случай че господин Заев желае да бъде сполучлив водач и в действителност да запише името си в историята, е добре да го знае, приключва коментарът на евродепутата от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР