Няма да предложим състав на правителство и ще върнем мандата

...
Няма да предложим състав на правителство и ще върнем мандата
Коментари Харесай

ГЕРБ и Радев с остри реплики по време на консултациите

Няма да предложим състав на държавно управление и ще върнем мандата за сформиране на кабинет още в деня, в който го получим. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на новите съвещания с президента Румен Радев в границите на процедурата по връчването на идващия мандат.

Тя напомни, че преди година също е имало COVID-криза, както и мигрантска вълна. 

" Но държавното управление на ГЕРБ се оправи с това. Сега е ред на партиите, които смятат, че могат да бъдат опция, да поемат отговорност. А и това е ваша отговорност, тъй като тези партии се родиха тук на площада под вашия пестник ", безапелационна бе Атанасова.

" Относно каква страна ни остави ГЕРБ, българите ни демонстрираха с изборите . Как се справихте с коронавирус рецесията проличава по това, че хиляди българи изгубиха живота си - те не можеха да стигнат до лечебните заведения. Аз не желая да спорим, не за това съм ви поканил ", отвърна президентът.

Държавният глава добави, че с решението си да не оферират конструкция и състав на кабинет, ГЕРБ облекчават неговата работа . По думите на Румен Радев, актуализация на бюджета би трябвало да има.

" Българите са пленник на това, което следва. Средствата за битка с пандемията бяха изразходвани от вашето държавно управление през първото полугодие. Няма да има средства за медиците на първа линия, за бизнеса, за родителите и така нататък Аз още веднъж приканвам и настоявам още веднъж - не се меся в работата на Народното събрание, само че като президент на България, който носи отговорност за дейностите на служебното държавно управление, каквото се обрисува с огромна възможност да има още веднъж, аз съм задължен да слагам тези въпроси ", сподели още президентът.

По думите му, множат се провокациите и пред Народното събрание, и пред политическите партии за намиране формула, която да подсигурява конструирането на стабилно парламентарно болшинство, което да излъчи ръководство на страната в границите на постоянен кабинет.

" В същото време Народното събрание е изправен пред други провокации - да вземе отношение по значими за всички българи въпроси, касаещи идните здравна и миграционна рецесия. Те изискват актуализация на бюджета, без значение дали ще имаме постоянен, или длъжностен кабинет . Те изискват приемане на значими неотложни закони и ясна позиция на Народното събрание по Плана за възобновяване и резистентност ", добави президентът.

" Независимо дали дадена политическа мощ в Народното събрание се е оповестила за съпротива, или има упоритостите да взе участие в ръководството на страната, всяка парламентарно показана политическа партия би трябвало да има ясни позиции и ангажимент по тези въпроси, които касаят всички българи, касаят опцията да преминем стабилно през идните рецесии, касаят и бъдещето на страната ", добави той.

На 23 юли представителите на партията на Бойко Борисов и съдружните им сътрудници от Съюз на демократичните сили трябваше да влязат при президента за съвещания, само че малко преди този момент ръководителят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова разгласи на брифинг, че те няма да вземат участие в срещата.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР